Inauguració Trapezi 2016. Foto: Tjerk van der Meulen / Trapezi

Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, ja ha començat la 20 edició de la seva història. Aquest dijous a la nit un cabaret inaugural format per cinc números va donar el tret de sortida a la Fira, a la plaça d’Anton Borrell del Parc Sant Jordi. L’actor Miquel Ripeu va fer de mestre de cerimònies d’una gala divertida i amena que va acabar amb una bufada d’espelmes de l’elefant amb la companyia de Jordi Gaspar, director artístic de Trapezi, i els regidors de Cultura que han format part del Trapezi al llarg d’aquests últims 20 anys.

Unes 3.000 persones es van reunir per veure el cabaret, que va comptar amb la música de Passabarret, i va estar coordinat per Celso Pereira de la companyia de circ “eia”. Després de donar el tret de sortida ahir a la nit, es repetirà avui i demà a la nit (00:30h) a la Plaça Anton Borrell.

Abans es va celebrar la inauguració institucional a Can Massó, que va comptar amb la presència de Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus; Xavier Díaz, director de l’ICEC (Generalitat de Catalunya); Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona; Jordi Gaspar, director artístic del Trapezi i Carles Pellicer, alcalde de Reus.

Inauguració Trapezi 2016. Foto: Tjerk van der Meulen / Trapezi

Què ens espera en aquest Trapezi

El gruix de la programació arrenca aquesta tarda amb activitats a partir de les 18h, amb un 80% d’espectacles al carrer. La Plaça de la Llibertat acull avui dos espectacles de gran format: per un costat, la proposta de la companyia balear Circ Bové, amb el seu celebrat Vincles. Al cap de poca estona, a les 19:30h, es comptarà amb Iceberg del clown Leandre, en què acompanyat de Miireia Miracle, es converirà en ieti, pallasso cavernícola i nàufrag. A la plaça d’Evarist Fàbregas, a les 19h hi haurà El Gran Dimitri, que proposa Cirkusz Ruptz, un espectacle molt divertit per part d’un clown andalús.

Per altra banda, avui es podran veure també tres números a la Fira Centre Comercial, de Pablo Domichovsky, Andrea Sperotto i Duo Leti i Fer a les 18h, 19h i 20h respectivament. El malabarista Fernando Pose, de la companyia Malabarte, farà una actuació de pilotes de rebot a les 18h a la Plaça del Baluard, que es repetirà dissabte a les 13:30h i les 18h, i diumenge a les 17:30h. A la mateixa plaça, hi haurà En Diciembre, amb Purpusii, una proposta còmica i absurda en què una parella fa equilibris amb una mitja al cap. A les 23h hi haurà la companyia Psirc, que substitueix la Cía Nueveuno, que ha cancel·lat la seva actuació per una lesió. La nova companyia subsituteix tots els passis de l’anterior (divendres i dissabte a les 23h).

Per altra banda, a les 18:30h es podrà veure el primer itinerant de Trapezi, que surt de plaça Mercadal. Tres companyies (Colectivo Circo 9.8, Julie Bergez i Anton i Polina) faran un recorregut acompanyats de l’elefant del Festival, animant els carrers de Reus.

Demà dissabte la programació arrenca a partir de les 12h amb el Trape-Xic, pensat pels més petits, que trobaran la instal·lació Bótes del Circ de les Musaranyes a Cal Massó. A part del nous passis dels espectacles esmentats, trobem a la programació la Cia Sebas amb Alone (dissabte i diumenge al Jardí de La Palma, 12h), La Banda de Otro (Plaça de la Patacada, dissabte a les 12h, 18h i 20h i diumenge a les 12h i les 18h), i El covador, la trobada d’escoles de circ Carampa (Madrid) i Rogelio Rivel (Barcelona). A les 20h, un espectacle de gran format, …Sodade… de Cirque Rouages serà a la plaça Mercadal. El mateix espectacle serà l’encarregat de tancar la Fira el diumenge a les 20:30h.

Els espectacles de sala

Avui també es podran veure per primera vegada alguns dels espectacles de sala de la programació d’aquest 2016. És el cas de la proposta de la Companyia de circ “eia”, inTarsi, que l’any passat va fer un procés de creació artístic a Trapezi. El teatre Bràvium acollirà passis avui i demà a les 21h, i diumenge a les 12h. La companyia combina dansa, teatre físic i les arts del circ: portés acrobàtics, banquines, mini-tramp o bàscula. També avui fa el primer passi Animal Religion al Teatre Fortuny, que arriba a Reus amb Sapiens Zoo, un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica que no deixarà indiferent el públic. La companyia també actua dissabte a les 22:30h.

Per altra banda, a les 22h es podrà veure Amigoo, de Mumusic Circus, que ja ha ofert un passi per a escolars de Reus. Marçal Calvet i Clara Poch, instal·lats a La Palma, desgranen fragments de les vides d’un home i una dona, trossets d’intimitat, mentre construeixen un circ entre dos. Actuen avui i demà a les 22h, i diumenge a les 19h.

Els anteriors directors artístics de Trapezi, Bet Miralta i Jordi Aspa, aquest any estaran actuant. Són la companyia Escarlata Circus, i presenten CorroC, una exposició de pedres en forma de cor que dóna peu a explicar històries mentre els espectadors passegen per un gabinet ple d’artefactes i meravelles. Es pot veure a La Palma, (Sala polivalent) dissabte (13h i 18:30h) i diumenge (13h i 17:30h). Finalment, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi al Teatre IES Baix Camp, dissabte a les 12:30h i les 19 i diumenge a les 19:00h.