Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, arrenca la seva vintena edició a partir d’aquest dijous 12 de maig. Reus ja ha començat a rebre artistes i infraestructures per preparar el festival que omplirà de circ la ciutat fins diumenge 15 de maig. La fesomia de la capital de Baix Camp ja està canviant, per tal que els seus 14 espais –places, carrers i els teatres de Reus- estiguin habilitats pels equilibris, verticals i malabars de les 31 companyies que presenten espectacles a la 20ª edició de Trapezi. En total, Reus rebrà al llarg de quatre dies 118 artistes de circ.

Com a novetats d’última hora, tres noves companyies s’incorporen a la programació, en concret als espais de La Fira Centre Comercial, mentre que la companyia Nueveuno no podrà participar al festival a causa d’una lesió d’un dels seus integrants i serà substituïda per la companyia catalana Psirc, que oferirà el seu espectacle a la plaça d’Evarist Fàbregas. Tota la informació de l’última hora del Trapezi es pot consultar a través del web www.trapezi.cat i a través de l’App del Trapezi.

L’acte d’inauguració oficial de Trapezi 2016 es portarà a terme aquest dijous a les 20:00 h a Cal Massó (cr. de Pròsper de Bofarull, 7), després del qual, a les 22:30 h, és previst el Cabaret Inaugural a la plaça d’Anton Borrell.

20 anys de Trapezi

El Trapezi celebra en aquesta edició els seus vint anys i per això proposa diverses activitats que commemoren aquest aniversari tan especial. La primera de totes és una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk Van der Meulen que repassarà la trajectòria de la Fira al llarg de les seves dues dècades de vida. La segona activitat proposada és una gimcana que anima al públic de Trapezi a jugar a partir de la mostra fotogràfica. Per últim, la Fira celebra l’aniversari amb la publicació de “20 elefants per un Trapezi”, un llibre que recull els seus millors moments.

L’exposició fotogràfica ja està instal·lada a un centenar d’establiments comercials de la ciutat. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf especialista Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit que omple carrers i places els dies de la Fira. Ara, aquests moments fotografiats s’exposen a diverses botigues de la ciutat, a fi i efecte que l’exposició arribi al màxim de públic possible. Amb la col·laboració de la Unió de Botiguers, l’Eix Comercial del Passeig, la Fira, Centre Comercial i El Tomb de Reus, es convida el públic a fer un recorregut pels diferents comerços gaudint al de la bellesa de les fotografies i, al mateix temps, animant-los també a participar en un concurs. A cada establiment hi haurà diverses preguntes que els ciutadans hauran de resoldre i contestar en unes butlletes que podran entregar al punt d’informació de la Fira, ubicat a la Plaça de Prim. Els guanyadors, cinc, obtindran el llibre commemoratiu “20 elefants per un Trapezi”.

Tjerk van der Meulen, responsable de l’exposició, va néixer a Arnhem (Holanda) el 1960, però resideix a Catalunya des de 1985. És un fotoperiodista ben arrelat i reconegut al Camp de Tarragona, i ha treballat a mitjans com el Reus Diari, Diari de Tarragona, Nou Diari, El Punt Avui, El Periódico, Ara o El Observador entre d’altres. Ha estat el fotògraf oficial de la Fira Trapezi a la majoria de les seves edicions, i les seves imatges destaquen per la seva extraordinària narrativa, un extraordinari dinamisme i una composició amb un segell molt personal.

Una altra de les accions que celebren aquests vint anys de circ a la ciutat de Reus, és la publicació del llibre “20 elefants per un Trapezi”, que recull les imatges del fotògraf Tjerk van der Meulen i 20 escrits de personatges estretament vinculats amb la fira, membres de la direcció antiga i de l’actual, gestors culturals, professionals… que posen sobre paper què signifiquen aquests vint anys de Trapezi. Coeditat per l’Editorial Cossetània i el Centre de Creació Circense, Circoteca, un espai dedicat al circ de Valls, el llibre és un clar exemple de la trajectòria de la fira i del que ha suposat per les arts circenses, la ciutat de Reus i el país.

Novetats a la programació

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, ha incorporat tres números de darrera hora a la programació. Trapezi passa a complementar-se amb Pablo Domichovsky i les seves verticals, l’espectacle de perxa xinesa d’Andrea Sperotto i un número d’equilibris acrobàtics del Duo Leti i Fer, membres de la Compañía Tierra. Amb les noves incorporacions, la Fira acollirà un total de 31 companyies que oferiran els seus espectacles i, durant quatre dies ompliran de circ i activitats places, equipaments i carrers. Amb la suma d’aquestes tres companyies, Trapezi guanya també un nou espai a la ciutat, la Fira Centre Comercial.

La Compañía Nueveuno no assistirà finalment a Trapezi 2016 a causa de la lesió d’un dels seus membres. Al seu lloc, a la plaça d’Evarist Fàbregas, hi actuarà la companyia catalana Psirc, amb el seu espectacle Acrometria. Acrometria és un encontre pertorbador i esperançador. En pocs minuts, un trio ens transporta al seu univers espectacular, divertit, lleuger i profund. Acrometria, estudia la distància entre la psique i les infinites realitats. Un triangle emocional, metafòric i abstracte, on es pot jugar a crear noves geometries humanes. És l’abraçada entre el risc físic i la ingenuïtat de l’ànima, és geometria d’emocions.