http://www.trapezi.cat/wp-web/wp-content/uploads/slider-trapezi-2017-6.jpg

Notes de premsa

Trapezi comença una nova etapa i tanca una 21a edició amb més públic

Aquest diumenge es clou la 21a edició de Trapezi, Fira de Circ de Catalunya que enguany ha estat marcada per un increment de públic, de professionals, de companyies i de representacions. Cada any, aquesta fira organitzada per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, permet prendre el pols del circ del nostre país, que no deixa de sorprendre i que gaudeix d’una molt bona salut. Des de dijous 11 de maig, un total de 39 companyies han mostrat els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, ha acollit més de 100 representacions i s’ha convertit en la vitrina del millor circ nacional i internacional a Catalunya.

Enguany la Fira del Circ ha estrenat una nova direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L.), començant una etapa amb l’objectiu de consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell estatal i  internacional.

En quant a la programació artística, el Trapezi ha ofert espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques, on la principal novetat d’aquest any ha estat l’inici a l’ajuda a la coproducció d’espectacles. Trapezi treballa amb la intenció de generar una xarxa de coproductors que recolzin els artistes oferint-los recursos per a fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis. En aquesta edició, Trapezi ha coproduït amb altre mercat estratègic, el Sismògraf d’Olot, el muntatge MiraT, de Circ Pànic, un espectacle de perxa xinesa amb música en viu que s’ha pogut veure dissabte i avui diumenge a la Plaça de la Patacada.

Una programació per a tots els gustos i tots els públics

Els protagonistes del Trapezi, com sempre, han estat els espectacles de carrer, que conformen un 80% de la programació. Carrers i places de Reus han reunit milers de persones que s’han aplegat a veure les propostes dels artistes a l’aire lliure tot i la previsió inicial de pluja.

Els espectacles de sala han tingut també una molt bona afluència de públic en totes les seves funcions. S’han exhaurit les entrades de tots els passis d’Udul de Los Galindos, que han instal·lat la seva Iurta al Parc Sant Jordi durant els dies de la Fira, alguns dels passis de Möbius, de Miguel Gigosos al Teatre Bravium,la funció de Le fin demain de Zirkus Morsa, les de Pulso d’Atempo Circ a la Palma i també la majoria de funcions d’Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu de 9Barris, proposta que, a part de les funcions programades, ha realitzat també les funcions escolars per a més de 500 alumnes. La bona acollida dels espectacles de sala ha fet que diumenge al migdia s’haguessin venut 2.042 entrades i repartit 897 invitacions entre premsa i professionals.

El Cabaret, la producció de gran format de Trapezi al cor de Reus

En aquesta edició tampoc hi ha faltat el Cabaret que com a novetat s’ha pogut veure cada nit a la Plaça del Mercadal (enlloc de l’habitual Parc Sant Jordi) presentant enguany per uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, han coincidit plegats després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret ha mantingut l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys. Cada nit, s’ha pogut veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Circ Pistolet, Toni & Mila, O’Neil Reyes, Oskar Mauricio & Diego Lopez Bueno, Ramiro Vergaz, Baltic Seaman, i Zirkus Morsa. Dijous a la nit van veure el muntatge més de 2.500 persones i les nits de divendres i dissabte la xifra va pujar fins a superar els 3.000 espectadors.

La música enguany ha anat a càrrec dels Circonautes i de Joan Garriga, cantant i líder de grups tant mítics com Dusminguet o La Troba Kung Fú.

Trapezi, mercat, producció i formació: una aposta amb força per l’espai de professionals

Divendres i dissabte 125 professionals del circ s’han reunit a Reus. Trapezi ha incrementat la xifra respecte a la de l’any passat, fet que demostra l’interès creixen en la seva vessant de mercat de la Fira. D’aquests professionals, 67 són programadors (un 12% internacionals) mentre la resta són distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals de fins a 100 entitats diferents. Amb l’Espai de professionals, la fira s’ha convertit en un lloc de connexió entre creadors, públic, programadors culturals i professionals del circ, generant complicitats que ajudin a augmentar la presència del circ en les programacions i esdeveniments culturals a nivell local i internacional. En aquesta 21a edició, la Fira continua explotant el seu potencial com  a mercat estratègic de les arts del circ a Catalunya. A més a més, s’han acreditat per cobrir la fira 62 periodistes de 35 mitjans diferents.

Dins de les activitats programades a l’espai de professionals de la Fira, dues companyies han presentat els projectes en què estan treballant: Pablo Molina, jove artista reusenc format a Le Lido-Toulose que ha presentat el seu solo Phantôme i Los Barlou, companyia que he presentat un fragment de ‘Set Up’, el nou espectacle que estrenaran al mes de juny.  Les dues companyies han ofert una actuació del seu procés de creació als professionals assistents, amb l’objectiu d’avançar a programadors algunes de les creacions més interessants que estan tenint lloc a casa nostra, posant el projecte a prova davant un públic entès i trobant la complicitat d’altres professionals.

Un altre dels plats forts de l’Espai de professionals d’enguany ha estat el dinar de germanor celebrat dissabte. La proposta, que es realitza per primera vegada, està pensada com a espai d’intercanvi d’experiències i networking i ha reunit uns 250 professionals i companyies al jardí La Palma, que han pogut compartir experiències i projectes d’una manera distesa en un entorn acollidor a l’aire lliure.

L’espai de professionals va de la mà amb un dels principals objectius de la nova etapa que ha encetat Trapezi en aquesta 21a edició, que consisteix en incitar diferents formes d’acompanyament i seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències.

Amb aquesta nova etapa, l’aposta principal de l’Espai de professionals és començar a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. En aquest sentit, es vol seguir donant visibilitat i adob al sector del circ català i també estatal, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines. Al llarg de la Fira s’han presentat diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Al mateix temps, la Fira aposta per la formació a través d’El Covador, l’única trobada entre escoles professionals del circ a l’Estat, on alumnes de l’escola Carampa de Madrid i alumnes de l’escola Rogelio Rivel de Barcelona han pogut mostrar els números en què estan treballant.

Personatges peculiars, una aposta íntima pel circ de petit format i de firaires

Enguany el Trapezi ha apostat per donar empenta al circ de personatges excèntrics, insòlits, proposant recorreguts al llarg de la fira a través d’espectacles i descobriments de petit format, recuperant l’ambient firaire dels circs de tota la vida.

Tres personatges han estat programats al voltant de la Prioral de Sant Pere de tal manera que el públic podia realitzar un itinerari per veure’ls un darrera l’altre: Karoli, l’home roda, un personatge amb una gran passió per les rodes, One Man Big Band, el multiinstrumentista i malabarista de ritmes i melodies Señor Stets i El Senyor de les Baldufes, de la Cía. Penélope y Aquiles, una proposta que mostra un petit gran circ de baldufes.

Les Xifres del Trapezi

Durant 4 dies, Reus ha estat capital del circ i es calcula que han gaudit del Trapezi unes 100.00 persones. A més, 134 artistes de 39 companyies han visitat Trapezi. D’aquestes, 23 són catalanes, 8 de la restat de l’Estat Espanyol i 8 internacionals. Al llarg dels 4 dies de Fira, els espectadors han pogut veure més de 100 representacions, de les quals 102 han estat sessions gratuïtes i 17 sessions de pagaments. En total, s’han venut 2042 entrades i s’han repartit un total de 897 invitacions destinades a la premsa i professionals incloses.

Reus s’ha omplert de circ i ha comptat amb un total de 22 espais d’actuació, dels quals 16 han estat espais al carrer, a l’aire lliure, i 6 sales o espais tancats (entre ells la Iurta de Los Galindos instal·lada al Parc Sant Jordi). La Fira ha comptat amb un equip humà de més de 200 persones que han vetllat pel bon funcionament d’aquesta 21a edició de Trapez i perquè Reus es converteixi, durant els dies de la Fira,  en capital del circ.

L’espai de professionals ha estat també a ple rendiment amb 125 inscrits dels quals 67 programadors, 13 distribuïdors i 17 companyies entre d’altres institucions, escoles, associacions i particulars de 100 entitats diferents. Cal destacar, que dels inscrits 8 han estat internacionals amb un focus important vingut del Regne Unit.

La premsa ha estat també un element indispensable de l’èxit d ela Fira. S’han acreditat 59 periodistes de 38 mitjans diferents i, abans i durant la Fira, s’han gestionat un total de 68 entrevistes.

La cloenda

Aquesta tarda a les 20:30h, la Plaça Antonb Borrell al Parc Sant Jordi acollirà el darrer espectacle d’aquesta 21ª edició:  Léger Dèmêlé de la companyia francesa Collectif à Sens Unique, una proposta de gran format que presenta una mescal d’acrobàcies lleugeres i disputes turbulentes; un esclat d’espontaneïtat, corda fluixa, malabars de cossos amb els peus, pal xinès, confusions i somriures amb sabor a llimona…un espectacle de circ còmic i àcid, on cinc individus es porten i se suporten.

El Trapezi de Reus, a punt per a un cap de setmana ple de circ

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, va donar el tret de sortida ahir a la nit a la seva 21a edició i avui ha arrencat el gruix de la programació que omplirà, durant tot el cap de setmana, les places, carrers i teatres de Reus de circ. Les 39 companyies participants ja han arribat a la capital del Baix Camp i es preparen per oferir les més de 100 representacions que es podran veure durant la Fira.

L’espai de professionals obre les seves portes

Avui han arrencat les activitats de Trapezi destinades a professionals de sector, programadors, distribuïdors, companyies, institucions, escoles i particulars, entre d’altres.

Al matí s’ha realitzat una visita al Convent de les Arts d’Alcover, espai recentment transformat en espai d’exhibició i creació. Allà ha tingut lloc una breu presentació de La Central del Circ, potenciant així la connexió entre centres i impulsant sinèrgies a nivell territorial entre equipaments d’arts escèniques.

A més, els professionals han pogut gaudir de la mostra de dos processos de creació, el del solo Phantôme, de l’artista reusenc format a Le Lido – Toulose Pablo Molina, i Set up, de la companyia Los Barlou, nou espectacle que s’estrenarà el mes de juny de 2017. Los Barlou és una nova formació integrada per tres habituals de l’escena catalana: Dani Cercos ‘Patillas’, Jordi Juanet ‘Boni’ i Minervo Montell ‘ Miner’.

A la tarda, ha tingut lloc la sessió de presentació de Trapezi 2017, on s’ha donat la benvinguda a tots els participants, equip, institucions i entitats implicades. La direcció artística ha presentat la nova etapa i hi ha hagut també presentacions dels col·lectius d’associacions del sector que formen part de la Fira d’enguany: la Federació Estatal d’Associacions de Professionals del Circ (FEADPC), Escola de Circ Rogelio Rivel (Barcelona), Carampa Escuela de Circo (Madrid) o la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC).

Demà dissabte l’espai de professionals segueix a ple rendiment amb altres activitats programades.

Divendres, segon dia de Trapezi, la Fira en ple rendiment

Els espectacles de Trapezi han començat avui a les 18h, amb un 80% d’espectacles al carrer. Un total de 16 espectacles s’han vist i es podran veure al llarg de la tarda, vespre i nit, fins a les 00.30h que tindrà lloc la segona nit de Cabaret.

El Cabaret, que ahir va inaugurar la Fira, comptarà avui amb les actuacions dels Baltic Seaman, duo suec de perxa xinesa, la corda del duo Toni&Mila, els malabars amb swing de Ramiro Vergaz, les cintes i la música d’Oskar Mauricio i Diego Lopez, les verticals d’Oneil Reyes i la roda Cyr d’Hugo Bergman. Els presentadors seran tres clowns de luxe, Joan Arqué ‘Arquetti’, Jordi Martínez i Oriol Boixaderas ‘Oriolo’ i la música anirà a càrrec de Joan Garriga i els CIrconautes.

Dissabte,  matí i tarda plens de circ

Demà dissabte 13 de maig, tercer dia de Trapezi, es podran veure 33 espectacles a les places i carres de Reus. A partir de les 10.00h del matí, hora en que s’obre l’espai per als més petits, el Trape-Xics, la programació circense ja no s’atura fins les 00.30 de la nit que es celebrarà la darrera nit del Cabaret a la Plaça del Mercadal.

Entre els espectacles que es podran veure demà, destaquen Pulso, dels Atempo Circ i Espera, de la cia Eia, muntatges que s’estrenen al Trapezi, Udul de Los Galindos, preestrena en el marc de la Fira o Mira’T, de Circ Pànic, coproducció de Trapezi i el Festival Sismògraf. A més, el públic també podrà gaudir de diversos espectacles de sala com Möbius de Miguel Gigosos al Teatre Bràvium, Quijote, el vértigo de Sancho, un espectacle dels bascos Markeliñe que es podrà veure al Teatre Fortuny, Invisibles del Circ d’Hivern de l’Ateneu de 9Barris i l’estrena de Pulso, dels Atempo Circ, que es podrà veure a les 23.00h a La Palma.

Trapezi arrenca la seva 21ª edició amb un Cabaret Inaugural molt especial

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, ha donat aquest dijous a la nit el tret de sortida a la seva 21ª edició amb un Cabaret Inaugural molt especial. Des de la Plaça del Mercadal, més de 2.500 persones han gaudit de cinc números i d’uns presentadors únics, Jordi Martínez i Oriol Boixaderas ‘Oriolo’, dos clowns vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia que coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris. L’espectacle ha comptat amb música dels Circonautes i de Joan Garriga, líder de grups com Dusminguet o La Troba Kung Fú. El format es repetirà les nits (00:30h) d’aquest divendres i dissabte.

Abans del Cabaret s’ha realitzat la inauguració institucional a Cal Massó, que ha comptat amb parlaments de Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi, Joan Olivella, diputat de cultura de la Diputació de Tarragona, Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i Carles Pellicer, alcalde de Reus. Entre d’altres autoritats locals, també han assistit a la inauguració Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus.

Els números que han format part del cabaret inaugural han estat: els suecs Baltic Seaman, un duo de perxa xinesa, el número de corda del duo Toni & Mila, les cintes i la música d’Oskar Mauricio i Diego López, els equilibris acrobàtics dels alemanys Zirkus Morsa i els malabars de Ramiro Vergaz.

Aquest divendres a Trapezi

El gruix de la programació arrenca aquest divendres a la tarda amb activitats a partir de les 18h, amb un 80% d’espectacles al carrer. Un total de 16 espectacles es podran veure al llarg de la tarda, vespre i nit, fins a les 00.30h que tindrà lloc la segona nit de Cabaret.

Alguns dels espectacles destacats son tres espectacles internacionals, els dels francesos Le (doux) de Supplice de la Planche, Léger Démêlé, de Collectif à Sens Unique, un muntatge de gran format que és també l’escollit per cloure diumenge la Fira i Heinz Baut del suïs Georg Traber, circ experimental on es construeixen altes construccions a partir de pals de fusta.

Demà es podran veure també dos espectacles de circ de sala, Le fin demain de Zirkus Morsa al Teatre Bravium, Paradís Pintat de la Cia. Pepa Plana i Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris. Per altra banda, Los Galindos pre-estrenaran el seu nou espectacle, Udul, que tindrà lloc a la iurta que han plantat al Parc Sant Jordi.

A més, també es podran veure Náufragos, dels catalans La Industrial Teatrera; Wake App dels andalusos Zen del Sur; des de Múrcia Todo Encaja de Up Arte; Sinergia 3.0 dels madrilenys Nueveuno.

Al llarg de quatre dies, un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que es convertirà en l’aparador del millor circ nacional i internacional a Catalunya amb més de 100 representacions.

Les funcions escolars donen el tret de sortida a Trapezi, quatre dies intensos de circ a la ciutat de Reus

Aquest dijous 11 de maig, Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, dóna el tret de sortida a la seva 21a edició amb la primera de les dues funcions escolars que podran gaudir els alumnes de 5è i 6è de primària dels centres educatius de Reus. Més de 500 alumnes podran gaudir d’Invisibles, l’espectacle del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris que també es podrà veure un cop inaugurada la Fira al Teatre Bartrina. Tota la informació de #Trapezi2017 es pot seguir ja des de l’App Reus City.

Acte d’inauguració oficial a les 20:00 h

Més enllà de les funcions escolars, aquest dijous a la tarda s’inaugura Trapezi oficialment. A les 20.00h es celebra una inauguració institucional a Cal Massó i a les 22.30h a la Plaça del Mercadal tindrà lloc el Cabaret Inaugural, format que es repetirà totes les nits de Trapezi. Al llarg de quatre dies, un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que es convertirà en l’aparador del millor circ nacional i internacional a Catalunya.

La inauguració institucional que tindrà lloc a Cal Massó comptarà amb parlaments de Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi, Joan Olivella, diputat de cultura de la Diputació de Tarragona, Xavier Díaz, director de l’ICEC i Carles Pellicer, alcalde de Reus. Entre d’altres autoritats locals, també assistiran a la inauguració Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus i Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona.

Cabaret al Mercadal a les 22:30 h

El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar la Fira i enguany ho fa amb una sorpresa, uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret manté l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys i que aquest any canvia de lloc i omplirà la Plaça Mercadal totes les nits de la Fira. I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense, i Joan Garriga, ànima i cantant de grups com Dusminguet o la Troba Kung Fú.

Tota la informació de #Trapezi2017 a l’aplicació de mòbil Reus City

Una edició més, el festival Trapezi està disponible en aplicació mòbil per facilitar que  els reusencs i les persones que visiten la ciutat tinguin un accés ràpid als serveis de ciutat i a les informacions d’utilitat vinculades a aquest esdeveniment cultural. Per accedir-hi cal descarregar-se l’aplicació de ciutat Reus City.

Des de la seva creació, l’app Reus City ha ofert als seus usuaris aplicacions específiques vinculades a les principals activitats culturals i de promoció com han estat les festes majors o la campanya de Nadal. En aquest cas, l’app del Trapezi ofereix la programació, les informacions de darrera hora a través de les xarxes socials, la previsió meteorològica, l’oferta de restaurants, els aparcaments i els principals serveis de ciutat. Tot plegat, amb utilitats addicionals vinculades al geoposicioament dels usuaris.

Només queden 4 dies per la inauguració de la 21a edició de Trapezi

El proper dijous 11 de maig, Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, donarà el tret de sortida a la seva 21a edició amb una doble inauguració. A les 20.00h es celebrarà una inauguració institucional a Cal Massó i a les 22.30h a la Plaça del Mercadal tindrà lloc el Cabaret Inaugural, format que es repetirà totes les nits de la Trapezi. Al llarg de quatre dies, un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que es convertirà en l’aparador del millor circ nacional i internacional a Catalunya.

El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar la Fira i enguany ho fa amb una sorpresa, uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret manté l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys i que aquest any canvia de lloc i omplirà la Plaça Mercadal totes les nits de la Fira. I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense, i Joan Garriga, ànima i cantant de grups com Dusminguet o la Troba Kung Fú.

Cada nit, en el marc del Cabaret, es podrà veure un espectacle diferent:

 • Dijous 11 l’espectacle inaugural estarà compost per les actuacions de Balticseaman (perxa xinesa), Toni&Mila (corda), Oskar Mauricio (cintes), Diego Lopez (Música), Zirkus Morsa (equilibris acrobàtics) i Ramiro Vergaz (malabars).
 • Divendres 12 el Cabaret comptarà amb les actuacions de Balticseaman (Perxa xinesa), Toni & Mila (corda), Ramiro Vergaz (malabars), Oskar Mauricio (cintes), Diego López (música), O’Neil Reyes (verticals) i Hugo Bergman (roda Cyr)
 • Per últim, la nit de dissabte 13, els artistes que participaran al Cabaret són els Balticseaman (perxa xinesa), Circ Pistolet (mà a mà), O’Neil Reyes (verticals), Oskar Mauricio (cintes), Diego López (música) i Hugo Bergman (roda cyr).

Trapezi reuneix les companyies i el sector al Mercat de les Flors de Barcelona a una setmana de començar la Fira

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, a una setmana de l’inici de la Fira, ha organitzat aquest dijous al vespre una festa de presentació a Barcelona on ha reunit, al Mercat de les Flors, les companyies participants en aquesta 21a edició. A la trobada hi han participat representants del sector del circ, amics i col·laboradors. Leandro Mendoza, el director artístic, ha destacat el més rellevant de la programació artística d’enguany i Ramiro, malabarista, ha mostrat un tastet del seu espectacle de malabars, acompanyat de la música dels Boozan Dukes.

Acredita’t a la 21a edició de Trapezi, Fira del Circ de Catalunya

Obertes les acreditacions per mitjans de comunicació. Formulari actiu fins dimarts 9 de maig

Benvolgut/da, des del Servei de Premsa de TRAPEZI, Fira del Circ de Catalunya  ens posem en contacte amb tu per informar-te que ja està obert el període d’acreditació per a periodistes per a la 21a edició de Trapezi, que tindrà lloc de l’11 al 14 de maig de 2017.

L’acreditació dóna accés lliure a l’espai de professionals (al Castell del Cambrer) i a les activitats professionals durant els dies de la fira.

Podeu sol·licitar la vostra acreditació omplint el següent formulari:

https://goo.gl/forms/TJFJvBpoZJd65wm32

Un cop enviada aquesta informació, ens posarem en contacte amb tu i, en el cas dels redactors, us enviarem el formulari de sol·licitud d’entrades per accedir als espectacles de sala.

Uns dies abans de l’inici de la fira us facilitarem la resta d’informació necessària: recollida d’acreditacions, horaris del servei de premsa, agenda d’activitats per a mitjans, etc.

A la venda les entrades per a espectacles de sala de Trapezi 2017

Des d’aquest dimecres ja es poden adquirir les entrades pels espectacles de sala de Trapezi, Fira del Circ de Catalunya que tindrà lloc de l’11 al 14 de maig. Ja fa anys que la fira, mercat estratègic de les arts escèniques i la música a Catalunya, aposta aquest tipus de circ, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país.

En aquesta línia, els espectadors podran gaudir de sis muntatges:

El Teatre Bartrina acollirà la representació d’Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, un muntatge de trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya, quadrant rus…que també podran gaudir en primícia els escolars de Reus.

L’altra proposta de circ de sala és la dels bascos Markeliñe, que presenten Quixot, un espectacle de teatre gestual i Trapezi que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira. Al mateix teatre, també es podrà veure Paradís Pintat, la darrera proposta de Pepa Plana, clown, que aquesta vegada treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero.

La Plama també acollirà l’estrena de Pulso, la nova producció d’Atempo Circ. Adreçada a un públic major de catorze anys, és un espectacle atrevit que combina equilibris sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi, cord volant i manipulació de fuets.

Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà dos espectacles: l’estrena a Catalunya de Möbius, el nou espectacle de Miguel Gigosos que combina els malabars amb una bonica simplicitat estètica i Le fin demain, de Zirkus Morsa, on la complicitat, la simplicitat i la creativitat son els ingredients de la proposta.

Enguany també trobem una setena proposta de pagament, Udul, de Los Galindos, que es representarà en la seva iurta plantada al Parc Sant Jordi i que preestrenaran l’espectacle que s’estrenarà oficialment a Fira Tàrrega.

La venda d’entrades

Ja s’han posat a la venda les entrades de Trapezi a través de diversos canals de venda: des d’aquest dimecres 26 d’abril es poden trobar a la pàgina web de la fira (http://www.trapezi.cat/informacio/venda-dentrades/) i presencialment al Teatre Fortuny (pl. de Prim, 4) i al Teatre Bartrina (pl. del Teatre, 1). A partir del 9 de maig, les entrades també es podran adquirir a les taquilles del punt d’informació de la Fira situat la plaça de Prim.

Les entrades, que tenen preus populars, valen 3, 5 o 10 euros i hi ha diversos descomptes aplicables: pels socis del Carnet Jove, usuaris de la Targeta Jove de Reus, els menors de 12 anys i els majors de 65 anys. A més, també podran tenir entrada reduïda els socis del Club TR3SC. Per gaudir de qualsevol dels descomptes, que no són acumulables, caldrà presentar el carnet corresponent a taquilla.

La Fira del Circ de Catalunya programa sis espectacles de sala per potenciar el circ als teatres

Des d’avui mateix es poden comprar les entrades pels espectacles de sala de Trapezi

Les propostes de pagament, Invisibles del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, Quixot de Markeliñe, Paradís Pintant de Pepa Plana, Pulso d’Atempo circ, Le fin demain de Zirkus Morsa, Udul de los Galindos i Möbius, de Miguel Gigosos, tenen preus populars de 3, 5 i 10 euros.

Dimecres 26 d’abril de 2017 · Des d’avui mateix, ja es poden adquirir les entrades pels espectacles de sala de Trapezi, Fira del Circ de Catalunya que tindrà lloc de l’11 al 14 de maig. Ja fa anys que  la fira, mercat estratègic de les arts escèniques i la música a Catalunya, aposta aquest tipus de circ, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquesta línia, els espectadors podran gaudir de sis  muntatges:

El Teatre Bartrina acollirà la representació d’Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, un muntatge de trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya, quadrant rus…que també podran gaudir en primícia els escolars de Reus.

L’altra proposta de circ de sala és la dels bascos Markeliñe, que presenten Quixot, un espectacle de teatre gestual i Trapezi que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira. Al mateix teatre, també es podrà veure Paradís Pintat, la darrera proposta de Pepa Plana, clown, que aquesta vegada treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero.

La Plama també acollirà l’estrena de Pulso, la nova producció d’Atempo Circ. Adreçada a un públic major de catorze anys, és un espectacle atrevit que combina equilibris sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi, cord volant i manipulació de fuets.

Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà dos espectacles: l’estrena a Catalunya de Möbius, el nou espectacle de Miguel Gigosos que combina els malabars amb una bonica simplicitat estètica i Le fin demain, de Zirkus Morsa, on la complicitat, la simplicitat i la creativitat son els ingredients de la proposta.

Enguany també trobem una setena proposta de pagament, Udul, de Los Galindos, que es representarà en la seva iurta plantada al Parc Sant Jordi i que preestrenaran l’espectacle que s’estrenarà oficialment a Fira  Tàrrega.

La venda d’entrades

Ja s’han posat a la venda les entrades de Trapezi a través de diversos canals de venda: des d’avui mateix, 25 d’abril es poden trobar a la pàgina web de la fira (http://www.trapezi.cat/informacio/venda-dentrades/) i, a partir d’avui, presencialment al Teatre Fortuny i al Teatre Bartrina. A partir del 9 de maig, les entrades també es podran adquirir a les taquilles del punt d’informació de la Fira situat la plaça de Prim.

Les entrades, que tenen preus populars, valen 3, 5 o 10 euros i hi ha diversos descomptes aplicables: pels socis del Carnet Jove, usuaris de la Targeta Jove de Reus, els menors de 12 anys i els majors de 65 anys. A més, també podran tenir entrada reduïda els socis del Club TR3SC.  Per gaudir de qualsevol dels descomptes, que no són acumulables, caldrà presentar el carnet corresponent a taquilla.

Els espectacles de sala de Trapezi 2017

ATEMPO CIRC. Pulso

 • Catalunya
 • ESTRENA
 • La Palma
 • 12 i 13 de maig a les 23.00h
 • www.atempocirc.com

La proposta dramatúrgica d’aquesta obra s’articula al voltant de la idea del Pulso com un lloc de forces d’atracció i repulsió en fràgil harmonia.

Aquestes forces, presents com a metàfora en les diferents disciplines de circ que es presenten en l’espectacle, constitueixen el punt de partida cap a les accions  que es desenvolupen sobre l’escena. Presentant un repertori de personatges que sorgeixen de la de-construcció d’imatges, accions i situacions associades a conceptes de sexualitat, poder i gènere principalment. Dirigint una mirada irònica sobre el cos, les seves possibilitats i els seus límits.

 • Durada: 60 min
 • Disciplines: Equilibri sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi amb contrapès humà, corda volant, i manipulació de fuets
 • Preu: 5€
 • Espectacle recomanat a partir de 14 anys

CIRC D’HIVERN DE L’ATENEU POPULAR DE 9 BARRIS. Invisibles

 • Catalunya
 • Teatre Bartrina
 • 12 i 13 de maig a les 22.00h
 • www.ateneu9b.net

Tots nosaltres fugim de la soledat, dels problemes, de la foscor, de la por. Són fugides personals, interiors. Però també n’hi ha de tangibles, de visibles. Fugim de la fam i de les guerres, fugim de la violència i de la mort. Fugim per viure, buscant un futur millor. A través del circ i la música parlarem de la fugida. Invisibles explica les històries que tantes persones i pobles han viscut i que fa que siguem on som i siguem qui som.
Invisibles són sis artistes vivint i fusionant la música i el circ, tot lligat en una dramatúrgia contemporània i per a tots els públics.

 • Durada: 60 min
 • Disciplines: Trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya,  quadrant rus…
 • Preu: 10€
 • Espectacle recomanat a partir de 5 anys

MARKELIÑE. Quixot

 • Euskadi
 • Teatre Fortuny
 • 13 de maig a les 19.00h
 • 14 de maig a les 12.00h
 • www.markeline.com

Les grans persones somiadores necessiten al seu costat una gran amistat que faci real el que ells solament són capaces d’imaginar. El nostre Quixot no és un senyor prim de barba afilada, sinó una noia el somni de la qual és volar. Imagina altres mons a partir de la realitat. L’acompanya, a més de la seva bogeria, la seva fidel amiga, la  seva ajudant, Sancha. El somni de Quixot: Un trapezi. Serà l’element que sura sobre tota l’escena i ens ajuda a generar les emocions que suggereix l’obra.

Cada vegada que somia, el seu alter-ego, la trapezista, pren vida: Un trapezi que vola sobre el seu cap i porta a la pràctica, tot allò que ella no pot fer. L’univers en el qual viu Quixot està tenyit d’una visió fantàstica que li fa veure molins en les voltes d’una taula, a Dulcinea en un enciam, i gegants en borses d’escombraries. Juga amb l’aire mateix per transformar-ho en melodia.

El nostre QUIXOT és una història d’amistat.

 • Durada: 60 min
 • Disciplines: Trapezi, teatre gestual
 • Preu: 10€
 • Espectacle per a tots els públics

MIGUEL GIGOSOS. Möbius

 • Valladolid
 • ESTRENA A CATALUNYA
 • Teatre Bravium
 • 13 i 14 de maig a les 18.00h
 • www.miguelgigososronda.com

Amb una bonica simplicitat estètica, el públic és acompanyat a les aventures internes d’un peculiar  personatge. Els espectadors descobriran com una escena pràcticament nua pot convertir-se en un quadrilàter de cap per avall. Amb desenes de pilotes d’un rosa intens, un ésser humà es retorça en tots els sentits (de la paraula) i instal·la nous codis a la seva disciplina. Una manera de crear un llenguatge. Nusos corporals, contorsions i sorpreses. Comportament inesperat, malabar inesperat.  Möbius és la història d’una forma de viure la vida que juga a la frontera entre la bogeria i el perfeccionisme. Que passa de l’entusiasme a la ràbia i de la impotència a l’alegria. És el testimoni d’una manera d’abordar les coses quan no succeeixen com estava previst. És dinamita de metxa curta en acció.

En qualsevol moment alguna cosa pot passar …

Sembla que tot és possible!

 • Durada: 45 min
 • Disciplines: malabars
 • Preu: 5€
 • Espectacle recomanat a partir de 5 anys

PEPA PLANA. Paradís Pintat

 • Catalunya
 • Teatre Fortuny
 • 12 de maig a les 20.30h
 • www.pepaplana.com

Qui no ha vist a casa o al menjador dels tiets un d’aquells quadres plens d’angelets? Doncs un d’aquests éssers innocents protagonitza l’últim espectacle de la pallassa Pepa Plana, que aquest cop treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero. Un espectacle que, malgrat ser divertit, també ens connectarà amb la cara més tràgica del món on vivim i, com fan els bons pallassos, ens posarà un mirall davant la cara per veure’ns reflectits i interpel·lats.

 • Durada: 60min
 • Disciplines: clown
 • Preu: 10€
 • Espectacle recomanat a partir de 10 anys

ZIRKUS MORSA. La fin demain

 • Alemanya
 • Teatre Bràvium
 • 12 de maig a les 18.00h
 • www.zirkusmorsa.de

Equipats amb una taula de fusta i un corró, dos personatges perduts nàufrags a la platja de la seva imaginació, es troben, es coneixen entre si i guanyen confiança … Un joc amistós que trasllada l’equilibri precari a l’hora d’explorar les possibilitats del seu entorn.

La complicitat i sinceritat són els ingredients d’aquesta empresa emocionant i optimista que busquen un compromís comú. La fin demain  és una crida a la usabilitat, la creativitat i la simplicitat.

 • Durada:40min
 • Disciplines: Equilibris acrobàtics
 • Preu: 5€
 • Espectacle per a tots els públics

LOS GALINDOS. Udul

 • Catalunya
 • PRE-ESTRENA
 • Parc Sant Jordi
 • 12 de maig a les 18.00 i 20.30h
 • 13 de maig a les 12.00 i 19.00h
 • 14 de maig a les 12.00 i 19.30h
 • www.losgalindos.net

Udul (Crit llarg de veritats incontrolables)
“No volen deixar-se vèncer per la indiferència, els agrada obsessionar-se en afers il·lusoris i proeses poc probables, l’estranyesa s’imposa, a la recerca d’una naturalitat singular, de la quotidianitat inesperada, de la lògica suspesa”.

Projecte beneficiari del dispositiu Fons de creació del projecte de cooperació transfronterer De Mar a Mar en el marc del programa POCTEFA.

 • Durada: 60 min
 • Disciplines: perxa xinesa, equilibris acrobàtics
 • Preu: Gratuït
 • Per a tots els públics

Última setmana per acreditar-se com a professional a Trapezi 2017

El proper diumenge 30 d’abril és l’últim dia per acreditar-se com a professional a Trapezi 2017, la Fira del Circ de Catalunya que celebrarà la seva 21a edició de l’11 al 14 de maig amb un total de 39 companyies. L’espai Professional, que enguany es vol potenciar i reforçar, acollirà enguany diverses activitats destinades al professionals del circ o de les arts escèniques en general: artistes, programadors, distribuïdors o representants d’entitats o institucions que treballen per la formació, la creació i la promoció cultural.

Entre aquestes activitats, destaquen una mostra del procés de creació de la companyia Los Barlou o la presentació de dos projectes en procés de creació, El meu nom és Hor de la companyia Psirc i la nova producció del Circ d’hivern de l’Ateneu Popular de 9barris que enguany estarà dirigida per Los Corderos. A més, l’espai professional comptarà també amb una taula rodona on hi intervindran personalitats estretament vinculades al món cultural i professional com Pia Mazuela (Cia. Sol Picó), Ramon Simó (ex-director Festival Grec) i Maria Folguera (Teatro Circo Price).

Espai de negoci, creació, producció i distribució

Al llarg de les últimes edicions des de l’Espai Professional s’ha començat a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. S’han assajat formules de trobades que han enfocat cap a una professionalització del sector i del Trapezi com a fira a escala estatal i també internacional. L’espai professional vol seguir donant visibilitat i adob al sector del circ català i també estatal, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Un dels principals objectius de la nova etapa que enceta Trapezi en aquesta 21a edició és incitar diferents formes d’acompanyament, seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències. I també atreure una bona presència de professionals, tan en quantitat com en qualitat: programadors, artistes, distribuïdors, gestors, institucions, mitjans i altres representants del circ i/o altres arts escèniques, a escala local, estatal i internacional.

Al llarg de la Fira es presentaran diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que tindran lloc al llarg de tres dies, divendres, dissabte i diumenge. L’espai professional s’ubicarà al Castell del Cambrer de Reus que serà també la zona d’acreditacions, entrades i punt d’informació per les companyies, associacions i entitats participants. Dins del recinte, s’exposarà l’Exposició ‘Papers de Circ’, cedida per Ramon Muñoz Farreny (professor Karoli).

Agenda de les activitats professionals de Trapezi 2017

Trapezi és i ha de ser vitrina del nostre circ, però també quelcom més: ha de ser un espai de mostra, trobada i treball en comú del sector del circ de Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

DIVENDRES, 12 de maig

 • Matí: Visita al Convent de les Arts d’Alcover. En el marc d’aquest magnífic Convent recentment transformat en espai d’exhibició i creació, el primer punt de trobada donarà veu a la primera etapa de creació i recerca dins un marc únic situat a 15 kms. de Reus. Es farà una visita a aquest espai i també una breu presentació de La Central del Circ, espai de creació i assaig de Barcelona, potenciant així la connexió entre els centres i impulsant sinèrgies a nivell territorial entre equipaments d’arts escèniques. Hi haurà també una mostra del procés de creació de l’espectacle Set Up, de la companyia Los Barlou, Dani Cercos “Patillas”, Jordi Juanet “Boni” i Minervino Montell “Miner”.
 • Tarda: Benvinguda i presentació Trapezi 2017. A l’Espai Professional. Sessió de benvinguda amb tots els participants, equip, institucions i entitats implicades. L’equip organitzador presentarà la nova etapa, el programa detallat de Trapezi 2017 i les activitats professionals. Hi haurà també presentacions dels col·lectius, entitats i associacions del sector que formen part de Trapezi 2017 : la Federació Estatal d’Associacions de Professionals de Circ (FEADPC), Escola de Circ Rogelio Rivel (Barcelona), Carampa Escuela de Circo (Madrid) o la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC).

DISSABTE, 13 de Maig

 • Matí: Producció, co-producció i altres reptes pel circ i les arts escèniques. A l’Espai Professional. Sessió adreçada a companyies, programadors i agents locals i estatals. Trapezi vol reforçar la producció i el treball en xarxa i potenciar aquesta fase tan important per les arts escèniques i encara fràgil en l’àmbit del circ. Donar veu a iniciatives, estructures i companyies que han treballat enfocats en aquest sentit i imaginar formules conjuntes per recolzar-nos, reforçar les estructures ja existents i suggerir-ne de noves. Per començar, dues companyies presentaran el seu projecte per donar-li visibilitat i buscar complicitat, coproductors i possibles col·laboradors per tal d’arribar a la producció final més ben acompanyats. Seran la companyia Psirc, amb El meu nom és Hor i el Circ d’hivern de l’Ateneu Popular de 9barris, que presentarà la producció per 2018 dirigida enguany per Los Corderos. A la taula rodona posterior hi intervindran Pia Mazuela (Cia. Sol Picó), Ramon Simó (ex-director Festival Grec) i Maria Folguera (Teatro Circo Price) i estarà moderada per Laia Alzueta.
 • Migdia: Dinar obert a tots els professionals. Als Jardins de La Palma. Sessió de trobada i ‘network’ entre companyies, programadors i altres agents per afavorir connexions, relacions probables i improbables i encetar col·laboracions i intercanvis.

DIUMENGE, 14 de Maig

 • Migdia: Vermut amb tots els participants. A l’Espai Professional. Sessió informal de comiat per consolidar la feina iniciada, refermar voluntats, compartir conclusions i seguir construint conjuntament de cara a la propera edició.

El Trapezi de Reus celebra la 21a edició consolidant-se com a aparador del circ a Catalunya i amb una nova aposta per la coproducció d’espectacles

La Fira del Circ de Catalunya oferirà, de l’11 al 14 de maig, una programació variada en estils, disciplines i formats i per a totes les edats amb més de 100 representacions

El Cabaret manté el format però canvia d’espai i tindrà lloc, totes les nits de la Fira, a la plaça del Mercadal amb uns presentadors de luxe: Oriol Boixader ‘Oriolo’, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Jordi Martínez

En la vessant professional, la Fira segueix apostant per ser la cita anual de professionals del circ a Catalunya, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució d’espectacles

La nova direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia, treballa en un model de festival centrat sobretot en fomentar la producció de circ a Catalunya, en treballar la visibilitat de la Fira com a aparador del circ i en potenciar l’espai de professionals

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, celebra la seva 21a edició de l’11 al 14 de maig omplint de circ places, carreres i equipaments de Reus. Un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, serà la vitrina del millor circ nacional i internacional a Catalunya.

Enguany la Fira del Circ estrena una nova direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L.), encetant una etapa amb l’objectiu de consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell internacional.

En quant a la programació artística, el Trapezi ofereix espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques. Totes les propostes compleixen les tres premisses establertes per la direcció: que presentin excel·lència tècnica i/o varietat en els números i/o disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que tinguin una clara voluntat de comunicació amb el públic Així mateix, la programació presentada respon a una línia artística i de programació variada i harmònica amb els horaris, públic (familiar, adult i de sector) i els espais on es representa.

La principal novetat d’aquest any és l’inici a l’ajuda a la coproducció d’espectacles. Trapezi treballa amb la intenció de generar una xarxa de coproductors que recolzin els artistes oferint-los recursos per a fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis. En aquesta edició Trapezi coprodueix amb altre mercat estratègic, el Sismògraf d’Olot, el muntatge MiraT, de Circ Pànic, un espectacle de perxa xinesa amb música en viu.

A nivell de programació, també cal destacar les principals estrenes que tindran lloc en el marc de la Fira: La Cia Eia torna a Trapezi per estrenar Espera, un espectacle de circ participatiu d’equilibris acrobàtics; la cia ES preestranarà Polos, un muntatge de pole-dance, malabars i dansa; els belgues Collectif à sense unique també han escollit la fira per estrenar a Catalunya el seu espectacle de gran format Léger démêlé; Los Galindos preestrenaran Udul i el val·lisoletà Miguel Gigosos i el català Oriol Boixader ‘Oriolo’ estrenaran a Catalunya els seus darrers espectacles, Möbius i Big Bank respectivament.

Altres espectacles que ompliran de circ places i carrers de Reus són: Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris, que també oferirà funcions escolars; Ni cap ni peus, la darrera creació de Circ Vermut; Náufragos, de La Industrial Teatrera, premi Trapezi en els Premis Zirkòlika 2016; Sinergia 3.0 de Nueve.uno, que tornen a la Fira després de presentar Sinergia 2.0 l’any passat; els francesos Supplice de la Planche amb el seu muntatge de perxa xinesa i bàscula Doux; el suïs George Traber que presentarà dos números de construccions efímeres i circ experimental, Heinz Baut i Hikohki Gumo; els murcians Up Arte amb Todo encaja, els granadins Zen del Sur amb Wake app!, un muntatge de trapezi i equilibris acrobàtics i Zirkus Morsa, amb Le Fin Demain, un espectacle d’equilibris acrobàtics íntim i de petit format. Al llarg de la Fira, s’habilitarà a Cal Massó el Trape-xic, l’espai per a infants de 0 a 5 anys a càrrec de Circ de les Mussaranyes amb Bòtes.

El circ de gran format al Trapezi

En aquesta edició el Trapezi presenta dues propostes de gran format que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta, el Cabaret, espectacle inaugural que tindrà lloc totes les nits de Trapezi a la Plaça del Mercadal i Léger Démêlé dels belgues Collectif À Sense Unique, l’espectacle que clourà la Fira des la Plaça Anton Borrell.

El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar el Trapezi i enguany ho fa amb una sorpresa, uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret manté l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys i que aquest any canvia de lloc i omplirà la Plaça Mercadal totes les nits de la Fira. Cada nit, es podrà veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Circ Pistolet, Toni & Mila, Kiebre Duo, O’Neil Reyes, Baltic Seaman, i Zirkus Morsa.

I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense, i Joan Garriga, ànima i cantant de grups com Dusminguet o la Troba Kung Fú.

El segon espectacle de gran format que presenta Trapezi és Léger Démêle, dels belgues Collectif À Sense Unique, muntatge escollit per clausurar la Fira el dia 14 de maig des de la Plaça Anton Borrell. La proposta inclou acrobàcies, pal xinès, malabars, corda fluixa, una espectacle espontani, de circ còmic i àcid amb una mescla d’acrobàcies lleugeres.

El circ de sala

Des de fa temps Trapezi aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest format, els espectadors podran gaudir de cinc muntatges:

El Teatre Bartrina acollirà la representació d’Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, un muntatge de trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya, quadrant rus…que també podran gaudir en primícia els escolars de Reus.

L’altra proposta de circ de sala és la dels bascos Markeliñe, que presenten Quixot, un espectacle de teatre gestual i Trapezi que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira. Al mateix teatre, també es podrà veure Paradís Pintat, la darrera proposta de Pepa Plana, clown, que aquesta vegada treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero.

La Plama també acollirà l’estrena de Pulso, la nova producció d’Atempo Circ. Adreçada a un públic major de catorze anys, és un espectacle atrevit que combina equilibris sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi, cord volant i manipulació de fuets.

Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà l’estrena a Catalunya de Möbius, el nou espectacle de Miguel Gigosos que combina els malabars amb una bonica simplicitat estètica.

L’àrea professional de Trapezi

Al llarg de les últimes edicions l’espai de professionals, s’ha començat a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. L’espai professional vol seguir donant visibilitat i adob al sector del circ català i també estatal, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Un dels principals objectius de la nova etapa que enceta Trapezi en aquesta 21a edició és incitar diferents formes d’acompanyament i seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències. I també atreure una bona presència de professionals, tan en quantitat com en qualitat: programadors, artistes, distribuïdors, gestors, institucions, mitjans i altres representants del circ i/o altres arts escèniques, a escala local, estatal i internacional.

Al llarg de la Fira es presentaran diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que tindran lloc al llarg de tres dies, divendres, dissabte i diumenge

Galeria de personatges peculiars

La nova etapa de Trapezi busca també donar empenta al circ de personatges excèntrics, insòlits, que proposen recorreguts al llarg de la fira a través d’espectacles i descobriments de petit format. Enguany s’han convidat a tres personatges peculiars, programats de tal manera que és possible seguir un recorregut per tal de gaudir de les tres propostes de manera continuada.

Aquesta ‘galeria’ de personatges està formada per El senyor de les Baldufes, de la cia Penelope y Aquiles, L’home roda, a càrrec del Professor Karoli i L’home orquestra, que dóna vida el Senyor Stets.

El Trapezi mira el futur i comença una nova etapa

El Trapezi estrena direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia que treballa amb un triple objectiu: consolidar-se com aparador del circ professional del país i l’estranger a Catalunya, potenciar les ajudes a la produccions a través d’aliances amb altres agents i entitats i treballar en la vessant professional de la Fira, augmentant el nombre de professionals acreditats i les activitats destinades al sector.

El nou projecte de direcció artística pretén promoure i regenerar Trapezi, una fira de llarg recorregut, per a que esdevingui una gran vitrina per visualitzar el sector del circ a Catalunya i arreu en totes les seves tendències artístiques.

A més, es treballa amb la idea de que la Fira Trapezi, com a difusora del circ català, no ha de funcionar només durant la celebració de la fira sinó que ha de ser-ne el representant durant tot l’any en diversos esdeveniments nacionals i internacionals per tal de crear aliances i futures col·laboracions.

Trapezi és i ha de ser vitrina del nostre circ, però també quelcom més: ha de ser un espai de mostra, trobada i treball en comú del sector del circ de Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

La companyia Cíclicus assumeix la direcció artística de Trapezi-Fira del Circ de Catalunya

La companyia Cíclicus, integrada pels artistes Leandro Mendoza i Tanja Haupt, ha estat seleccionada com a responsable de la direcció artística de Trapezi-Fira del Circ de Catalunya després de portar-se a terme un procediment obert de selecció del servei per a la direcció artística de les edicions XXI i XXII d’aquest festival. Aquest nomenament s’ha fet efectiu aquest dimecres després de la signatura del corresponent decret. La durada del contracte es preveu per un any amb possibilitat de prorrogar-se a una altra edició.

El pressupost bàsic de licitació d’aquest procediment ha estat de 35.090 euros amb IVA inclòs i el valor estimat del contracte és de 60.900 euros sense IVA.

La direcció artística de Trapezi ha estat responsabilitat de Jordi Gaspar durant les darreres edicions (encàrrec que finalitza el pròxim 31 de gener), un temps en què ha continuat treballant en la preparació de la pròxima edició de la fira, prevista de l’11 al 14 de maig de 2017.

Concurs públic per seleccionar la direcció artística del festival Trapezi

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) ha publicat el plec de clàusules corresponents al procés de selecció del servei per a la direcció artística de les edicions XXI i XXII de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi. La durada del contracte es preveu per un any i el termini de presentació d’ofertes és de 15 dies naturals a comptar des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província (BOPT). El pressupost bàsic de licitació és de 35.090 euros amb IVA inclòs i el valor estimat del contracte és de 60.900 euros sense IVA. El contracte admet una pròrroga d’una anualitat.

La direcció artística de Trapezi ha estat responsabilitat de Jordi Gaspar durant les darreres edicions, un encàrrec vigent fins a finals d’aquest 2016, un temps en què continua treballant en la preparació de la pròxima edició de la fira. Segons les bases de la convocatòria, l’actual responsable pot optar a renovar l’encàrrec.

Recta final de la 20ª Fira del Circ de Catalunya Trapezi

balanc_trapezi_1_0

Aquest diumenge es tanca la 20ª edició de Trapezi, Fira de Circ de Catalunya. L’edició ha celebrat les dues dècades d’un certamen que ja ha esdevingut una cita ineludible pel sector i que és un punt de referència del circ a Europa. Cada any, aquesta fira organitzada per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, permet prendre el pols del circ del nostre país, que no deixa de sorprendre i que gaudeix d’una molt bona salut. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, i el director artístic de Trapezi, Jordi Gaspar, han fet aquest diumenge un balanç positiu de la 20ª edició de Trapezi.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que «Trapezi deixa sensacions molt positives, s’ha de veure i s’ha de viure: ha estat una edició molt especial, la dels 20 anys, en la qual s’ha aprofundit en l’experimentació vers les arts del circ i amb una atenció particular per les malabars.» La regidora ha afegit que des de Reus es vol «continuar creixent com a ciutat de referència del circ, aportant riquesa a la cultura del país. A Reus, Capital de la Cultura Catalana, 2017, Trapezi ha de jugar un paper molt important, perquè el circ és marca de ciutat.»

Per la seva part, Jordi Agràs ha recordat que «Trapezi és un dels 5 mercats estratègics i des de la Generalitat de Catalunya pensem que compleix els objectius marcats: 108 professionals acreditats, amb un ressò mediàtic i compromís del sector clars i consolidats.» El representant territorial de Cultura ha comentat que «Trapezi posa el llistó alt, i les companyies presenten el millor que tenen de la millor manera possible. Els artistes acudeixen amb les seves propostes més singulars i potents. I això també és feina de la direcció artística, que aposta per espectacles d’una gran qualitat.»

El director artístic de Trapezi, Jordi Gaspar, considera que «la secció professional, Dona’m una pista, es consolida com a model de trobada, i vol donar una pista d’allò que estan preparant les companyies per l’any vinent per als programadors. Valorem molt positivament el pas endavant de poder oferir Residències com a festival i establir col·laboracions amb entitats consolidades com Ca l’Estruch, Alcover o la Central del Circ. Això demostra que la ciutat fa una aposta pel circ i esdevé plataforma de presentació de projectes.»

31 companyies

Donant el tret de sortida a aquesta edició tant especial, l’elefant, símbol indiscutible de la fira, va bufar les espelmes el dijous a la nit al final d’un cabaret de gran format. A partir de la inauguració, 31 companyies han convertit Reus en una gran pista de circ i, en un total de 14 espais, han ofert una setantena d’actuacions d’aproximadament 20 disciplines, entre elles verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil·lar, malabars amb pilotes normals i de rebot i roda Cyr.

Els protagonistes del Trapezi, com sempre, han estat els espectacles de carrer, que conformen un 80% de la programació. Carrers i places de Reus han reunit milers de persones que s’han aplegat a veure les propostes dels artistes a l’aire lliure tot i la previsió inicial de pluja. Espectacles de gran format com per exemple Vincles, dels mallorquins Circ Bové o …Sodade… de Cirque Rouage han tingut un èxit indiscutible, però també han tingut una gran acollida espectacles més íntims com per exemple Amigoo, de Mumusic Circus, on la poesia i la complicitat han acompanya a tots els espectadors, o formats més populars com Yee –Haw! De La Banda de Otro, un crit d’entusiasme que ha traslladat al públic de la Fira al vell Oest, o El Gran Dimitri de Cirkusz Rupt, un espectacle de clown que ha fet riure a petits i grans. A més, en aquesta edició tampoc hi ha faltat el Cabaret, que s’ha pogut veure cada nit a la Plaça Anton Borrell del Parc Sant Jordi presentant enguany per l’actor Miquel Ripeu, on hi han passat les contorsions de la Julie Bergez, el duo de trapezis de la Fem Fatal, la corda volant i roda cyr d’Atempo Circ, els equilibris acrobàtics de Colectivo Circo 9.8, els malabars i el beatbox de Jordi Kerol, les pilotes de rebot de Fernando Pose i la suspensió capil·lar, la dansa i els equilibris d’Animal Religion.

Els espectacles de sala han tingut també una molt bona afluència de públic en totes les seves funcions. Han estat molt aplaudides i pràcticament plenes els passis de la Companyia de Circ “eia”, amb la seva proposta inTarsi, i l’arriscada proposta d’Animal Religion, Sapiens Zoo. CorroC, de la Cia Escarlata Circus, formada per Bet Miralta i Jordi Aspa, els primers directors artístics de Trapezi, ha tingut un èxit indiscutible i ha exhaurit entrades en totes les seves funcions. La bona acollida dels espectacles de sala ha fet que diumenge al migdia s’haguessin venut 2.315 entrades i repartit 992 invitacions a professionals.

Trapezi, mercat del circ

Divendres i dissabte 108 professionals del circ s’han reunit a Reus. Trapezi ha mantingut una xifra similar a la de l’any passat i manté l’interès en la seva vessant de mercat. D’aquests professionals, 53 són programadors (un 26% internacionals) de 47 entitats diferents, mentre la resta són distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals de fins a 36 entitats diferents. Amb La Pista, l’espai de professionals, la fira s’ha convertit en un lloc de connexió entre creadors, públic, programadors culturals i professionals del circ, generant complicitats que ajudin a augmentar la presència del circ en les programacions i esdeveniments culturals a nivell local i internacional. En aquesta 20a edició, la Fira continua explotant el seu potencial com a mercat estratègic de les arts del circ a Catalunya. A més a més, s’han acreditat per cobrir la fira 51 periodistes de 31 mitjans diferents.

Dins de les activitats programades a l’espai de professionals de la Fira, tres companyies han presentat els projectes en què estan treballant: Atempo Circ que ha fet residència a la Central del Circ i ha mostrat l’espectacle Pulso, Joan Català que ha estat treballant a El Convent de les Arts d’Alcover juntament amb Roser Tutusaus i han presentat Menar i Jordi Kerol que s’ha estat a la fàbrica de creació de l’Estruch de Sabadell i ha presentat Extravangaza. Les tres companyies, a l’espai Dona’m una Pista, han ofert una actuació del seu procés de creació als professionals assistents, amb l’objectiu d’avançar a programadors algunes de les creacions més interessants que estan tenint lloc a casa nostra, posant el projecte a prova davant un públic entès i trobant la complicitat d’altres professionals. A més, Trapezi ha continuat amb la seva aposta de donar suport a la creació del nostre país programant dues residències, les de Català i Kerol, que han estat treballant els seus darrers espectacles en el marc de la Fira.

Així, el Trapezi es vol implicar directament en la creació i amb el treball dels artistes punters tant del nostre país com internacionals. Ho fa no només a través de les residències, sinó també programant aquelles companyies que l’any passat estaven dins d’aquesta mostra professional. Enguany, dins de la programació oficial s’ha vist la Companyia de Circ ‘eia’, que l’any passat va fer un procés de creació durant la fira i que ha desembocat en inTarsi. De la mateixa manera, la luso-catalana Dulce Duca ha proposat a l’IES Baix Camp el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi.

Al mateix temps, la Fira aposta per la formació a través d’El Covador, l’única trobada entre escoles professionals del circ a l’Estat, on alumnes de l’escola Carampa de Madrid i alumnes de l’escola Rogelio Rivel de Barcelona han pogut mostrar els números en què estan treballant. D’aquesta manera, donant suport a la creació i la formació, Trapezi ha celebrat 20 anys de trajectòria dedicant una clara mirada cap al futur.

Canvis i incidències

La Compañía Nueveuno va ser baixa de darrera hora en la programació a causa de la lesió d’un dels seus artistes. Al seu lloc, a la Plaça Evarist Fàbregas, hi ha actuat la companyia Psirc amb el seu espectacle Acrometria. Per altra banda, dimecres es va cancel·lar un passi escolar de Mumusic Circus a La Palma per culpa de la pluja, però tots els alumnes van poder recuperar la funció assistint a una sessió celebrada l’endemà, dijous.

La cloenda

Aquesta tarda a les 20:30h, el darrer espectacle d’aquesta 20ª edició serà …Sodade…, de la companyia francesa Cirque Rouage, una proposta de gran format molt suggerent en què funambulisme, trapezi i equilibris s’embolcallen de música en directe i que es va poder veure ahir al vespre per primera vegada a la Plaça del Mercadal i que es podrà veure avui com a espectacle de cloenda.

Visita del conseller de Cultura, Santi Vila, a l’Ajuntament de Reus i a la Fira de Circ Trapezi

 

conseller_cultura_despatx_alcalde

L’alcalde, Carles Pellicer, acompanyat per altres membres de la corporació municipal, ha ofert aquest dissabte una rececpió institucional al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. El conseller ha visitat la planta noble de l’Ajuntament i ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Reus.

dsc_0072_5

Posteriorment, l’alcalde i el conseller, juntament amb altres regidors i membres de l’organització de la Fira Trapezi, han visitat espais de la ciutat on es desenvolupa la Fira del Circ de Catalunya Trapezi, que aquest any arriba a la 20ª edició. La visita del conseller inclourà una trobada amb professionals del món del circ i les arts escèniques que es reuneixen aquest dissabte a l’espai la Pista.

Aquest dissabte i durant el diumenge continuen els actes de la programació de la vintena edició de Trapezi, un esdeveniment que té el suport del Govern de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

Inauguració de la 20ª edició de Trapezi

Inauguració Trapezi 2016. Foto: Tjerk van der Meulen / Trapezi

Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, ja ha començat la 20 edició de la seva història. Aquest dijous a la nit un cabaret inaugural format per cinc números va donar el tret de sortida a la Fira, a la plaça d’Anton Borrell del Parc Sant Jordi. L’actor Miquel Ripeu va fer de mestre de cerimònies d’una gala divertida i amena que va acabar amb una bufada d’espelmes de l’elefant amb la companyia de Jordi Gaspar, director artístic de Trapezi, i els regidors de Cultura que han format part del Trapezi al llarg d’aquests últims 20 anys.

Unes 3.000 persones es van reunir per veure el cabaret, que va comptar amb la música de Passabarret, i va estar coordinat per Celso Pereira de la companyia de circ “eia”. Després de donar el tret de sortida ahir a la nit, es repetirà avui i demà a la nit (00:30h) a la Plaça Anton Borrell.

Abans es va celebrar la inauguració institucional a Can Massó, que va comptar amb la presència de Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus; Xavier Díaz, director de l’ICEC (Generalitat de Catalunya); Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona; Jordi Gaspar, director artístic del Trapezi i Carles Pellicer, alcalde de Reus.

Inauguració Trapezi 2016. Foto: Tjerk van der Meulen / Trapezi

Què ens espera en aquest Trapezi

El gruix de la programació arrenca aquesta tarda amb activitats a partir de les 18h, amb un 80% d’espectacles al carrer. La Plaça de la Llibertat acull avui dos espectacles de gran format: per un costat, la proposta de la companyia balear Circ Bové, amb el seu celebrat Vincles. Al cap de poca estona, a les 19:30h, es comptarà amb Iceberg del clown Leandre, en què acompanyat de Miireia Miracle, es converirà en ieti, pallasso cavernícola i nàufrag. A la plaça d’Evarist Fàbregas, a les 19h hi haurà El Gran Dimitri, que proposa Cirkusz Ruptz, un espectacle molt divertit per part d’un clown andalús.

Per altra banda, avui es podran veure també tres números a la Fira Centre Comercial, de Pablo Domichovsky, Andrea Sperotto i Duo Leti i Fer a les 18h, 19h i 20h respectivament. El malabarista Fernando Pose, de la companyia Malabarte, farà una actuació de pilotes de rebot a les 18h a la Plaça del Baluard, que es repetirà dissabte a les 13:30h i les 18h, i diumenge a les 17:30h. A la mateixa plaça, hi haurà En Diciembre, amb Purpusii, una proposta còmica i absurda en què una parella fa equilibris amb una mitja al cap. A les 23h hi haurà la companyia Psirc, que substitueix la Cía Nueveuno, que ha cancel·lat la seva actuació per una lesió. La nova companyia subsituteix tots els passis de l’anterior (divendres i dissabte a les 23h).

Per altra banda, a les 18:30h es podrà veure el primer itinerant de Trapezi, que surt de plaça Mercadal. Tres companyies (Colectivo Circo 9.8, Julie Bergez i Anton i Polina) faran un recorregut acompanyats de l’elefant del Festival, animant els carrers de Reus.

Demà dissabte la programació arrenca a partir de les 12h amb el Trape-Xic, pensat pels més petits, que trobaran la instal·lació Bótes del Circ de les Musaranyes a Cal Massó. A part del nous passis dels espectacles esmentats, trobem a la programació la Cia Sebas amb Alone (dissabte i diumenge al Jardí de La Palma, 12h), La Banda de Otro (Plaça de la Patacada, dissabte a les 12h, 18h i 20h i diumenge a les 12h i les 18h), i El covador, la trobada d’escoles de circ Carampa (Madrid) i Rogelio Rivel (Barcelona). A les 20h, un espectacle de gran format, …Sodade… de Cirque Rouages serà a la plaça Mercadal. El mateix espectacle serà l’encarregat de tancar la Fira el diumenge a les 20:30h.

Els espectacles de sala

Avui també es podran veure per primera vegada alguns dels espectacles de sala de la programació d’aquest 2016. És el cas de la proposta de la Companyia de circ “eia”, inTarsi, que l’any passat va fer un procés de creació artístic a Trapezi. El teatre Bràvium acollirà passis avui i demà a les 21h, i diumenge a les 12h. La companyia combina dansa, teatre físic i les arts del circ: portés acrobàtics, banquines, mini-tramp o bàscula. També avui fa el primer passi Animal Religion al Teatre Fortuny, que arriba a Reus amb Sapiens Zoo, un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica que no deixarà indiferent el públic. La companyia també actua dissabte a les 22:30h.

Per altra banda, a les 22h es podrà veure Amigoo, de Mumusic Circus, que ja ha ofert un passi per a escolars de Reus. Marçal Calvet i Clara Poch, instal·lats a La Palma, desgranen fragments de les vides d’un home i una dona, trossets d’intimitat, mentre construeixen un circ entre dos. Actuen avui i demà a les 22h, i diumenge a les 19h.

Els anteriors directors artístics de Trapezi, Bet Miralta i Jordi Aspa, aquest any estaran actuant. Són la companyia Escarlata Circus, i presenten CorroC, una exposició de pedres en forma de cor que dóna peu a explicar històries mentre els espectadors passegen per un gabinet ple d’artefactes i meravelles. Es pot veure a La Palma, (Sala polivalent) dissabte (13h i 18:30h) i diumenge (13h i 17:30h). Finalment, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi al Teatre IES Baix Camp, dissabte a les 12:30h i les 19 i diumenge a les 19:00h.

Reale renova el compromís amb la Fira del Circ de Catalunya Trapezi

 

dsc_0017_7

La companyia asseguradora Reale, amb estrets vincles amb la ciutat de Reus, ha renovat el seu compromís de suport a la Fira del Circ de Catalunya Trapezi, que aquest dijous dóna el tret de sortida de la seva 20ª edició. L’alcalde, Carles Pellicer, i el conseller delegat de Reale, Ignacio Mariscal, s’han reunit aquest dijous per confirmar el patrocini d’aquesta companyia al principal esdeveniment de creació i exhibició circense que s’organitza a Catalunya.

Reale dóna continuïtat d’aquesta manera a una col·laboració que manté amb Trapezi gairebé des dels seus inicis i que s’ha mantingut durant tots aquests anys. A més, l’acord de col·laboració també inclou el COS-Festival de Moviment i Teatre Gestual, amb el qual aquesta companyia també ha col·laborat des dels seus inicis. A la trobada també hi ha participat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles.

La Fira del Circ de Catalunya Trapezi 2016 aplega a Reus 31 companyies entre el 12 i el 15 de maig, que ompliran carrers, places i teatres amb més de 70 representacions. D’aquests espectacles, sis seran de sala, als teatres Fortuny, Bartrina i Bravium Teatre.

La 20ª edició de Trapezi arrenca aquest dijous a la tarda

Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, arrenca la seva vintena edició a partir d’aquest dijous 12 de maig. Reus ja ha començat a rebre artistes i infraestructures per preparar el festival que omplirà de circ la ciutat fins diumenge 15 de maig. La fesomia de la capital de Baix Camp ja està canviant, per tal que els seus 14 espais –places, carrers i els teatres de Reus- estiguin habilitats pels equilibris, verticals i malabars de les 31 companyies que presenten espectacles a la 20ª edició de Trapezi. En total, Reus rebrà al llarg de quatre dies 118 artistes de circ.

Com a novetats d’última hora, tres noves companyies s’incorporen a la programació, en concret als espais de La Fira Centre Comercial, mentre que la companyia Nueveuno no podrà participar al festival a causa d’una lesió d’un dels seus integrants i serà substituïda per la companyia catalana Psirc, que oferirà el seu espectacle a la plaça d’Evarist Fàbregas. Tota la informació de l’última hora del Trapezi es pot consultar a través del web www.trapezi.cat i a través de l’App del Trapezi.

L’acte d’inauguració oficial de Trapezi 2016 es portarà a terme aquest dijous a les 20:00 h a Cal Massó (cr. de Pròsper de Bofarull, 7), després del qual, a les 22:30 h, és previst el Cabaret Inaugural a la plaça d’Anton Borrell.

20 anys de Trapezi

El Trapezi celebra en aquesta edició els seus vint anys i per això proposa diverses activitats que commemoren aquest aniversari tan especial. La primera de totes és una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk Van der Meulen que repassarà la trajectòria de la Fira al llarg de les seves dues dècades de vida. La segona activitat proposada és una gimcana que anima al públic de Trapezi a jugar a partir de la mostra fotogràfica. Per últim, la Fira celebra l’aniversari amb la publicació de “20 elefants per un Trapezi”, un llibre que recull els seus millors moments.

L’exposició fotogràfica ja està instal·lada a un centenar d’establiments comercials de la ciutat. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf especialista Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit que omple carrers i places els dies de la Fira. Ara, aquests moments fotografiats s’exposen a diverses botigues de la ciutat, a fi i efecte que l’exposició arribi al màxim de públic possible. Amb la col·laboració de la Unió de Botiguers, l’Eix Comercial del Passeig, la Fira, Centre Comercial i El Tomb de Reus, es convida el públic a fer un recorregut pels diferents comerços gaudint al de la bellesa de les fotografies i, al mateix temps, animant-los també a participar en un concurs. A cada establiment hi haurà diverses preguntes que els ciutadans hauran de resoldre i contestar en unes butlletes que podran entregar al punt d’informació de la Fira, ubicat a la Plaça de Prim. Els guanyadors, cinc, obtindran el llibre commemoratiu “20 elefants per un Trapezi”.

Tjerk van der Meulen, responsable de l’exposició, va néixer a Arnhem (Holanda) el 1960, però resideix a Catalunya des de 1985. És un fotoperiodista ben arrelat i reconegut al Camp de Tarragona, i ha treballat a mitjans com el Reus Diari, Diari de Tarragona, Nou Diari, El Punt Avui, El Periódico, Ara o El Observador entre d’altres. Ha estat el fotògraf oficial de la Fira Trapezi a la majoria de les seves edicions, i les seves imatges destaquen per la seva extraordinària narrativa, un extraordinari dinamisme i una composició amb un segell molt personal.

Una altra de les accions que celebren aquests vint anys de circ a la ciutat de Reus, és la publicació del llibre “20 elefants per un Trapezi”, que recull les imatges del fotògraf Tjerk van der Meulen i 20 escrits de personatges estretament vinculats amb la fira, membres de la direcció antiga i de l’actual, gestors culturals, professionals… que posen sobre paper què signifiquen aquests vint anys de Trapezi. Coeditat per l’Editorial Cossetània i el Centre de Creació Circense, Circoteca, un espai dedicat al circ de Valls, el llibre és un clar exemple de la trajectòria de la fira i del que ha suposat per les arts circenses, la ciutat de Reus i el país.

Novetats a la programació

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, ha incorporat tres números de darrera hora a la programació. Trapezi passa a complementar-se amb Pablo Domichovsky i les seves verticals, l’espectacle de perxa xinesa d’Andrea Sperotto i un número d’equilibris acrobàtics del Duo Leti i Fer, membres de la Compañía Tierra. Amb les noves incorporacions, la Fira acollirà un total de 31 companyies que oferiran els seus espectacles i, durant quatre dies ompliran de circ i activitats places, equipaments i carrers. Amb la suma d’aquestes tres companyies, Trapezi guanya també un nou espai a la ciutat, la Fira Centre Comercial.

La Compañía Nueveuno no assistirà finalment a Trapezi 2016 a causa de la lesió d’un dels seus membres. Al seu lloc, a la plaça d’Evarist Fàbregas, hi actuarà la companyia catalana Psirc, amb el seu espectacle Acrometria. Acrometria és un encontre pertorbador i esperançador. En pocs minuts, un trio ens transporta al seu univers espectacular, divertit, lleuger i profund. Acrometria, estudia la distància entre la psique i les infinites realitats. Un triangle emocional, metafòric i abstracte, on es pot jugar a crear noves geometries humanes. És l’abraçada entre el risc físic i la ingenuïtat de l’ànima, és geometria d’emocions.

La vintena edició del Trapezi, en app

La vintena edició del Trapezi, la fira del circ de Catalunya, ja està disponible en aplicació mòbil, amb l’objectiu de facilitar que tant els reusencs com les persones que visiten Reus tinguin un accés ràpid als serveis de ciutat i a les informacions d’utilitat vinculades a aquest esdeveniment cultural. Per accedir-hi cal descarregar-se l’aplicació de ciutat Reus City.

Des de la seva creació, l’app Reus City ha ofert als seus usuaris aplicacions específiques vinculades a les principals activitats culturals i de promoció com han estat les festes majors o la campanya de Nadal. En aquest cas, l’app del Trapezi ofereix la programació, les informacions de darrera hora, accés a xarxes socials, la previsió meteorològica, l’oferta de restaurants, els aparcaments i els principals serveis de ciutat. Tot plegat, amb utilitats adicionals vinculades al geoposicioament dels usuaris.

Actualització de l’app ReusCity

Coincidint amb la fira Trapezi, l’aplicació Reus City presenta una actualització important, que permetrà a l’usuari experimentar una millora en la velocitat de càrrega de la informació i en la navegació a través de l’app. Aquesta actualització ja està disponible per a Android i els propers dies també es podrà descarregar per a sistemes IOS.
Els que es descarreguin per primera vegada l’app obtindran la darrera versió i els que ja tenen l’aplicació instal·lada hauran de fer una actualització per poder navegar amb les noves funcionalitats.

Descarregar-se l’app del Trapezi té premi

En aquesta edició del Trapezi, portar Reus City al mòbil té premi. L’IMAC obsequiarà amb un elefant del Trapezi de papiroflèxia a totes aquelles persones que presentin el seu mòbil amb l’aplicació descarregada a l’Oficina d’Informació del Trapezi (situada a la Plaça del Prim, a partir del dia 9 de maig).

Tres noves companyies se sumen a la 20a edició de Trapezi

A una setmana de començar la 20 edició de Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, es presenten noves propostes que entren a formar part de la programació que acollirà Reus del 12 al 15 de maig. D’aquesta manera, la programació de Trapezi passa a complementar-se amb Pablo Domichovsky i les seves verticals, l’espectacle de perxa xinesa d’Andrea Sperotto i un número d’equilibris acrobàtics del Duo Leti i Fer, membres de la Compañía Tierra. Amb les noves incorporacions, la Fira acollirà un total de 31 companyies que oferiran els seus espectacles i, durant quatre dies ompliran de circ i activitats places, equipaments i carrers. Amb la suma d’aquestes tres companyies, Trapezi guanya també un nou espai a la ciutat, la Fira Centre Comercial.

Les propostes es sumen a la programació de Trapezi que recull gran varietat de formats que ens ofereix el circ català, des del públic més petit al més exigent, i desplegant totes les estètiques que existeixen en aquest art mil·lenari. Els diversos artistes que en formaran part mostraran al públic un total 20 de disciplines: verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil·lar, Beat-Box, malabars amb pilotes normals i de rebot, masses, diàbolo, perxa xinesa, roda Cyr, trapezi en solo i en duo, corda volant, equilibris acrobàtics, equilibris sobre ampolles, corretja aèria i funambulisme.

Les noves incorporacions són:

«Inestable», de Pablo Domichovsky (Catalunya). El sentit de l ‘equilibri, permet a humans i animals caminar sense caure o podríem dir que és la capacitat d’ assumir i sostenir qualsevol moviment o posició del cos contra la força de la gravetat.

«Duo Leti i Fer», de Duo Leti i Fer (Catalunya). Potser hi ha alguna cosa més subtil que el temps? Dos personatges es troben, juguen i comparteixen per superar les seves pors i obsessions, creant moments tan delicats com efímers. La delicadesa i el virtuosisme es conjuguen en aquest número que commourà als espectadors.

«Qui vol escalar una muntanya comença per baix (proverbi xinès)», d’Andrea Sperotto. Un personatge, un pal xinès, un lloc i un temps indefinit. Un moment que explica les desventures d’aquest acròbata amb el seu pal. A poc a poc aquestes desventures van transformant-se en aventures… Pot ser que de vegades és més important el decurs que el destí previst.

La Fira del Circ de Catalunya programa sis espectacles de sala

Des del passat dissabte 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, ja es poden adquirir les entrades pels espectacles de pagament de Trapezi, Fira del Circ de Catalunya. Ja fa anys que la fira aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest àmbit, dins la programació dels 20 anys de Trapezi trobem la companyia de circ ‘eia’, que l’any passat va fer un procés de creació artístic a Trapezi. InTarsi és la trobada de quatre acròbates que parlen de coses quotidianes i importants com compartir i conviure. Ho fan combinant la dansa, el teatre físic i les arts del circ: portés acrobàtics, banquines, mini-tramp o bàscula. També trobem en aquesta edició Animal Religion, que l’any passat va presentar Tauromàquina i ara arriba a Reus amb Sapiens Zoo, un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica que no deixarà indiferent el públic.

També dins de les sales, però en un format més petit, es podrà veure Amigoo, de Mumusic Circus. Marçal Calvet i Clara Poch van desgranant fragments de les vides d’un home i una dona, trossets d’intimitat, mentre construeixen un circ entre dos. La companyia Escarlata Circus també serà al Trapezi per presentar CorroC, una exposició de pedres en forma de cor que dóna peu a explicar històries mentre els espectadors passegen per un gabinet ple d’artefactes i meravelles, una rara i curiosa col·lecció cardiopoètica. De la mateixa manera, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi.

El Teatre Bartina, el Teatre Fortuny, La Palma, el Teatre IES Baix Camp i el Teatre Bravium són els equipaments que acolliran els espectacles de pagament.

La venda d’entrades

Ja s’han posat a la venda les entrades de Trapezi a través de diversos canals de venda: des del passat 23 d’abril es poden trobar a la pàgina web de la fira (http://www.trapezi.cat/informacio/venda-dentrades/) i, a partir d’avui, presencialment al Teatre Fortuny i al Teatre Bartina. A partir del 9 de maig, les entrades també es podran adquirir a les taquilles del punt d’informació de la Fira situat la plaça de Prim.

Les entrades, que tenen preus populars, valen 5 o 10 euros i hi ha diversos descomptes aplicables: pels socis del Carnet Jove, usuaris de la Targeta Jove de Reus, els menors de 12 anys i els majors de 65 anys. A més, també podran tenir entrada reduïda els socis del Club TR3SC i del Carnet de Biblioteques. Per gaudir de qualsevol dels descomptes, que no són acumulables, caldrà presentar el carnet corresponent a taquilla.

Els espectacle de sala

SAPIENS ZOO, d’Animal Religion

 • Catalunya / Mèxic
 • www.animalreligion.com
 • Teatre Fortuny
 • Durada: 60 minuts
 • Disciplines: suspensió capil·lar, equilibris, dansa, dj, trapezi
 • Públic: Espectacle recomanat per majors de 12 anys
 • Divendres 13, 22.30h
 • Dissabte 14, 22.30h

Una tribu d’humans excepcionals viu a Sapiens Zoo. Inspirats per persones de les tribus més primitives a les civilitzacions més modernes, travessen les fronteres entre el comportament humà i l’animal. Hi ha una realitat diferent on les limitacions de la societat moderna ja no existeixen. Gestos delicats es transformen en actituds salvatges en la seva recerca per canviar models antics per noves maneres de viure. Excèntriques acrobàcies, penjats pels cabells, verticals, un trapezi, un tècnic de llum que balla, un maquinista tallant cordes amb destrals i un DJ vinil que barreja música electrònica amb sons d’animals, sorolls estranys i tempestes.

InTarsi, de la Companyia de Circ “eia”

 • Catalunya / Itàlia
 • www.circoeia.com
 • Teatre Bartina
 • Durada: 60 minuts
 • Disciplines: equilibris acrobàtics, dansa, acrobàcia
 • Públic: Tots els públics
 • Divendres 13, 21.00h
 • Dissabte 14, 21.00h
 • Diumenge 15, 12.00h

Construir i deconstruir, no caure i no deixar caure, transformar i re-transformar…Quatre acròbates, entre proesa i bogeria, ens porten a un univers habitat per fragments de vida. La solitud, el compartir, el conviure, son part del viatge evocat mitjançant la dansa, el teatre físic i, sobre tot, les arts del circ (Portés Acrobàtics, Banquina, Mini-tramp, Bàscula). Contagiant-nos en tot moment amb un humor tendre, els quatre personatge investiguen al voltant d’uns elements escenogràfics en continua metamorfosis. Un circ en moviment, un espectacle reflexiu i visceral, una invitació a compartir una experiència humana mirant les coses des d’un altra perspectiva.

UM BELO DIA, de Dulce Duca

 • Catalunya / Portugal
 • www.facebook.com/DULCE-DUCA-1554150914810664/
 • Teatre de l’Institut Baix Camp
 • Durada: 60 minuts
 • Disciplines: malabars, expressió, música en directe
 • Públic: Tots els públics
 • Dissabte 14, 13.30 i 19h
 • Diumenge 15, 19h

Quan poses ales a un pebrot i es converteix en una papallona, aquest és Un Belo dia!! Tasses broten del terra, donant la possibilitat de fer-los allò impossible. Faldilles centrifuguen cossos. Flors fecunden i es celebra el naixement d’una catarsis. Les papallones volen sense ales. La bellesa es vesteix de mil cares . La realitat i el son dansen como dos vells amants .Tot és real quan un s’ho creu.

CORROC, d’Escarlata Circus

 • Catalunya
 • www.escarlata.com
 • La Palma – sala polivalent
 • Durada: 90 minuts
 • Disciplines: exposició guiada de pedres en forma de cor
 • Públic: Tots els públics
 • Dissabte 14, 13.00 i 19.30h
 • Diumenge 15, 13.00 i 17.30h

Ho ignorem, però el món és de les pedres. Per fora i per dins, han observat i atrapat la vida en el seu repòs. Algunes, estretament lligades a la vida dels homes, prenen forma de cor. Potser això pot semblar un misteri inexplicable, però no pas per la senyoreta Coral i pel senyor Pedro, hàbils mestres en l’exercici geocardioteatra l circense, que miren d’esbrinar l’ànima de les pedres. I, malgrat hi ha homes amb el cor petrificat, descobrireu el mineral com batega en una col·lecció insòlita de cors petrificats. Un gabinet ple d’artefactes i meravelles, una rara i curiosa col·lecció cardiopoètica que aplega un munt d’històries lligades als homes, a l’Art i a la Ciència, i que vénen a dar-nos la clau del món. Un viatge excepcional a través del temps.

AMIGOO, de Mumusic Circus

 • Catalunya
 • www.mumusiccircus.com
 • La Palma
 • Durada: 45 minuts
 • Disciplines: música, verticals, manipulació d’objectes
 • Públic: Tots els públics
 • Divendres 13, 22.00h
 • Dissabte 14, 22.00h
 • Diumenge 14, 19h

AMIGOO és un fragment en las vides d’ un home i una dona. Un circ entre dos. Trossets d’ intimitat en una travessa gestual i musical cap a allò més profund i sincer de cadascú. Junts teixeixen un món irreal de poesia i complicitat en un cec intent de trencar amb el mite de la soledat com a condició humana en aquest món. Exploten moment de deliri entre balls i acrobàcies, desmantellant així el seu propi circ interior.

YE ORBAYU, de cia Vaques

 • Catalunya
 • Bravium Teatre
 • Durada: 50 minuts
 • Disciplines: clown, perxa xinesa i equilibris sobre ampolles
 • Públic: espectacle recomanat per majors de 12 anys
 • Dissabte 14, 20.30h
 • Diumenge 15, 17.00h

ORBAYU: Així es denomina en el territori  asturià a aquella pluja fina, gairebé imperceptible, però que et mulla…
YE: En la  llengua asturiana primera persona singular del present d’indicatiu del verb “ser”. A partir d’alguns dels millors moments de les trajectòries professionals dels dos components de Vaques, han anat creant aquest espectacle, buscant el riure, utilitzant-los a la vegada com a plataforma per crear moments nous.
D’aquesta manera s’han deixat portar per una deriva humorística que han cosit amb fils de circ, portant tots aquests fragments d’ells mateixos a escena. La cia. Vaques espera ser com l’Orbayu, fins, gairebé imperceptibles, però amb la ferma pretensió d’arribar molt endins.

Joan Català arrenca el seu nou espectacle, “Menar”, amb una residència a Trapezi Reus

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya se celebrarà del 12 al 15 de maig a la capital del Baix Camp. Aquesta edició que s’acosta serà molt especial, ja que la Fira de Reus arriba a la seva 20a edició. A part de la programació, Trapezi vol celebrar les seves dues dècades donar suport també a la creació, acollint en residència Joan Català, un dels grans artistes de circ del nostre país. Català s’instal·larà a Reus i Alcover per preparar el seu nou espectacle, “Menar”, que ha començat a projectar després del seu gran èxit amb “Pelat”.

Joan Català s’estarà dues setmanes a Reus: la primera, en residència a Alcover, un poble proper a Reus però situat ja a l’Alt Camp, que compta amb un convent reconvertit en equipament cultural, el Convent de les Arts. Allà, juntament amb Roser Tutusaus, oferirà una funció divendres 6 de maig, abans de Trapezi. La segona setmana s’instal·larà ja a Reus, on després presentarà el resultat del seu treball dins de l’espai ‘Dóna’m una pista’, adreçat als professionals.

En aquesta mateixa línia, però dins de la programació oberta al públic, trobem la Companyia de Circ ‘eia’, que l’any passat va fer un procés de creació durant la fira i que ha desembocat en “inTarsi”. De la mateixa manera, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars “Um belo dia” després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi.

Els espectacles

MENAR, de Joan Català

 • Catalunya
 • Espai de professionals
 • Durada: 20 min
 • Disciplines: Dansa, circ
 • Espectacle exclusiu per a programadors

Menar: acompanyar o guiar a un grup de persones o animals d’un lloc a un altre transportats pels seus propis cossos. La mesura dels pensaments remou l’empedrat dels carrers.La gent s’organitza en un aparent silenci mentre dos individus proven les seves forces per construir imaginaris apilats en la memòria. Entrellaçats, s’ofereixen l’un a l’altre. Busquen, escolten, oloren.I tensant faran la dansa. Menar vol ser una peça pensada per a espais exteriors on el circ, la dansa i el gest s’entrellacen amb el seu desig. Menar és una experiència compartida on l’espectador tindrà l’oportunitat de participar, afegint part de la seva força i entusiasme.

UM BELO DIA, de Dulce Duca

 • Catalunya / Portugal
 • Teatre de l’Institut Baix Camp
 • Durada: 60 minuts
 • Disciplines: malabars, expressió, música en directe
 • Públic: Tots els públics

Quan poses ales a un pebrot i es converteix en una papallona, aquest és Un Belo dia! Tasses broten del terra, donant la possibilitat de fer-los allò impossible. Faldilles centrifuguen cossos. Flors fecunden i es celebra el naixement d’una catarsis. Les papallones volen sense ales. La bellesa es vesteix de mil cares . La realitat i el son dansen como dos vells amants .Tot és real quan un s’ho creu.

InTarsi, de la Companyia de Circ “eia”

 • Catalunya/Itàlia
 • Teatre Bartina
 • Durada: 60 minuts
 • Disciplines: equilibris acrobàtics, dansa, acrobàcia
 • Públic: Tots els públics

Construir i deconstruir, no caure i no deixar caure, transformar i re-transformar…Quatre acròbates, entre proesa i bogeria, ens porten a un univers habitat per fragments de vida. La solitud, el compartir, el conviure, son part del viatge evocat mitjançant la dansa, el teatre físic i, sobre tot, les arts del circ (Portés Acrobàtics, Banquina, Mini-tramp, Bàscula).Contagiant-nos en tot moment amb un humor tendre, els quatre personatge investiguen al voltant d’uns elements escenogràfics en continua metamorfosis.Un circ en moviment, un espectacle reflexiu i visceral, una invitació a compartir una experiència humana mirant les coses des d’un altra perspectiva.

El Trapezi de Reus celebra 20 anys en una edició centrada en la creació i amb un focus en els malabars

La Fira del Circ de Catalunya oferirà, del 12 al 15 de maig, una programació variada en estils, disciplines i formats i per a totes les edats més de 70 representacions.
En l’edició dels 20 anys, Trapezi posa l’accent en la creació, donant suport a Joan Català en la seva investigació artística, i centra la mirada en els malabars.
El Cabaret inaugural i una exposició sobre els 20 anys de Trapezi celebraran la trajectòria de la fira.
Amb la visita de més de 110 professionals el 2015, la Fira vol posicionar-se com a cita anual per la trobada de programadors de circ d’arreu del món.

Arriba un any més Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, del 12 al 15 de maig. Aquest any, la capital del Baix Camp acollirà una edició molt especial, ja que aquesta gran festa del circ arriba a la seva 20a edició. Un total de  28 companyies oferiran els seus espectacles, que durant quatre dies, ompliran places i carrers.

El Trapezi recull la gran varietat de formats que ens ofereix el circ català, des del públic més petit al més exigent, i desplegant totes les estètiques que existeixen en aquest art mil·lenari.  Els diversos artistes que en formaran part mostraran al públic un total 20 de disciplines: verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil·lar, Beat-Box, malabars amb pilotes normals i de rebot, masses, diàbolo, perxa xinesa, roda Cyr, trapezi en solo i en duo, corda volant, equilibris acrobàtics, equilibris sobre ampolles, corretja aèria i funambulisme. Trapezi té com a objectiu seguir donant empenta a l’autoria catalana, en una edició marcada pel suport als artistes de circ de casa nostra. També comptarà amb un focus centrat en el malabarisme. Si la darrera edició de Trapezi va destacar per ser festiva i al carrer, enguany el festival proposa una programació de circ més poètic, visual i coreogràfic, per tal que els espectadors facin volar la imaginació. Per celebrar aquests 20 anys de Trapezi, també es farà una gran festa a Barcelona, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, portant el circ de les places de Reus a la capital barcelonina amb una gran gala de circ.

Dóna’m una pista. Residències i el suport als artistes de circ de casa nostra

Aquest any Trapezi celebra 20 anys mirant cap al futur. Ho fa donant suport a un dels grans artistes del nostre país, oferint-li un espai per tal que prepari la seva nova producció. És el cas de Joan Català, que després del seu gran èxit amb Pelat, s’estarà dues setmanes a Reus. La primera, en residència a L’Alcover, un poble a proper de la capital del Baix Camp, que compta amb un convent reconvertit en equipament cultural, el Convent de les Arts. Allà Català, juntament amb Roser Tutusaus, oferirà una funció del seu nou espectacle, Menar, abans de Trapezi, divendres 6 de maig. La segona setmana s’instal·larà ja a Reus, on després presentarà el resultat del seu treball dins de l’espai professional Dóna’m una pista, adreçat als professionals. L’objectiu d’aquest punt de trobada és avançar als programadors algunes de les creacions més interessants que estan tenint lloc a casa nostra. Així, el Trapezi s’implica directament  amb la creació i amb artistes punters tant del nostre país com internacionals,  que tenen molt per oferir, no només amb residències sinó també impulsant l’exhibició de les creacions fora de Catalunya.

En aquesta mateixa línia, però dins de la programació oberta al públic, trobem la Companyia de Circ ‘eia’, que l’any passat va fer un procés de creació durant la fira i que ha desembocat en inTarsi. De la mateixa manera, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi.

Els malabars, una disciplina per descobrir

En aquesta vintena edició, el Trapezi vol potenciar una disciplina que compta amb adeptes i detractors, amants i enemics: els malabars. La Fira vol posar la mirada en aquesta tècnica a través d’artistes que s’hi aproximen des de punts de vista diametralment oposats. La ja mencionada Dulce Duca proposa a Um belo dia uns malabars expressius, viscerals i personals. Per altra banda, Malabarte, la companyia de Fernando Pose, arriba a Trapezi amb Bouncing. Pose té una tècnica clàssica impecable, amb 9 pilotes de rebot, una fita que han aconseguit molt pocs malabaristes al món. L’argentí, avui instal·lat a Barcelona, proposa un espectacle molt elegant, en què interactua amb el públic i el fa participar, sempre a partir d’un altíssim nivell tècnic. Finalment, la Compañía Nueveuno utilitza els malabars des de la mirada del circ contemporani. El seu espectacle Sinergia 2.0 es basa en una coreografia, en un espectacle molt visual en què interaccionen un ballarí i tres malabaristes. Una proposta multidisciplinar de la companyia madrilenya, que combina verticals, manipulació d’objectes i dansa.

Circ de gran format per celebrar 20 anys

En aquesta edició 4 companyies oferiran muntatges de gran format, que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta. És el cas del Cabaret que inaugurarà la 20a edició. Comptarà amb uns convidats de luxe, i serà conduit per Miquel Àngel Ripeu; que el presentarà i coordinarà conjuntament amb Celso Pereira de la companyia de circ ‘eia’. Una aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys dins del marc del Trapezi. Entre altres companyies, el Cabaret comptarà amb Atempo Circ, l’americana resident a Catalunya i artista del Cirque du Soleil, Julie Bergez, i els reusencs Passabarret seran els músics d’aquesta gran festa que donarà el tret de sortida el dijous a les 22.30h i es repetirà les nits de divendres i dissabte a les 00:30 a la Plaça Anton Borrell.

Un altre espectacle de gran format és …Sodade…, de la companyia francesa Cirque Rouages, una proposta suggerent en què funambulisme, trapezi i equilibris s’embolcallen de música en directe i que es podrà veure a la plaça Mercadal el dissabte i, com a espectacle de cloenda, el diumenge. Al seu torn, Leandre arriba amb Iceberg, en què el clown català, al costat de Mireia Miracle, es converteix en ieti, pallasso, carvernícola, nàufrag; miserables i gloriosos quasi a la vegada. Un espectacle que és de gran format i ben senzill a la vegada que se celebrarà a la Plaça de la Llibertat.

També a la Plaça de la Llibertat, la companyia balear Circ Bové arribarà a Reus amb Vincles, un celebrat espectacle de celebració dels 10 anys de la companyia. A través d’un element tan senzill com les canyes de bambú construeixen un espectacle que transmet l’elegància i la tècnica de les arts circenses.

20 anys de Trapezi. Això s’ha de celebrar!

Per celebrar els 20 anys de la Fira, es durà a terme un llibre i una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk van der Meulen que repassaran els 20 anys de trajectòria de Trapezi. La mostra fotogràfica, recull pinzellades del que ha estat el Trapezi en el decurs d’aquestes dues dècades i  portarà les imatges a un centenar d’establiments comercials de la ciutat.. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf especialista Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit que omple carrers i places els dies de la Fira.

Perquè l’exposició arribi al màxim nombre de públic possible, s’ha proposat a dues organitzacions comercials (Unió de Botiguers de Reus i Tomb de Reus) que les fotografies es puguin exhibir als aparadors de diferents comerços de la ciutat al mateix temps que es vincularan a un concurs. D’aquesta manera, es convidarà el públic a fer un recorregut pels diferents comerços gaudint al mateix temps del joc i de la bellesa de les fotografies, animant-los també a participar en un concurs a través de les xarxes socials de la fira.

Per altra banda, una de les novetats que celebren aquests vint anys de circ a la ciutat de Reus, és la publicació del llibre 20 elefants per un Trapezi, que recull imatges de Van der Meulen i 20 escrits de personatges estretament vinculats amb la fira, membres de la direcció antiga i de l’actual, gestors culturals, professionals…que posen sobre paper que signifiquen aquests vint anys de Trapezi. Coeditat per la Circoteca, un espai dedicat al circ de Valls, i Edicions Cossetània, i el llibre és un clar exemple de la trajectòria de la fira i del que aquesta ha suposat per les arts circenses, la ciutat de Reus i el país.

El circ de sala

Des de fa temps Trapezi aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest format, s’hi troba la Companyia de Circ ‘eia’, ja mencionada, que l’any passat va fer un procés de creació artístic. InTarsi és la trobada de quatre acròbates que parlen de coses tan quotidianes i importants com el compartir i el conviure. Ho finant combinant la dansa, el teatre físic i les arts del circ: portés acrobàtics, banquines, mini-tramp o bàscula. També torna en aquesta edició Animal Religion, que l’any passat va presentar Tauromàquina. Ara presenten Sapiens Zoo, un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica que no deixarà indiferent al públic.

També dins de les sales, però en un format més petit, es podrà veure Amigoo, de Mumusic Circus. Marçal Calvet i Clara Poch van desgranant fragments de les vides d’un home i una dona, tossets d’intimitat, mentre constueixen un circ entre dos. També la companyia Escarlata Circus serà al Trapezi per presentar CorroC, una exposició de pedres en forma de cor que dóna peu a explicar històries mentre els espectadors passegen per un gabinet ple d’artefactes i meravelles, una rara i curiosa col·lecció cardiopoètica.

L’àrea professional de Trapezi

Després d’acreditar a més de 110 programadors el passat 2015 i tenir un augment de l’interès dels professionals els darrers anys, Trapezi vol seguir superant-se i consolidar-se com a trobada internacional anual de professionals del món del circ.

Les activitats dedicades als professionals, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, tindran lloc al llarg de dos dies, divendres i dissabte.

El Trapezi consolida l’espai La Pista estrenat l’any passat. Amb un accés exclusiu als professionals, aquest lloc d’intercanvi per al sector amplia enguany el seu horari: romandrà obert també als migdies i al llarg de tot el diumenge.

Aquest any, les activitats per a professionals inclouen una visita a La Central del Circ de Barcelona, on podran veure el treball dels artistes en residència en aquesta fàbrica de creació; els projectes Dóna’m una pista –residència de creació amb Joan Català- ; i la presentació de la nova convocatòria de Circus Incubator, xarxa internacional (amb la participació de països com ara França, Canadà, Finlàndia i Brasil) que té com a objectiu posar en contacte gestors culturals amb joves artistes menors de 30 anys, per tal que els participants puguin integrar un enfocament empresarial a la seva activitat artística. Més enllà de les activitats de creació, el Trapezi també proposa espais de trobada informals entre programadors i artistes, creant moments de proximitat on poden intercanviar experiències i contactes, més enllà dels processos artístics de creació.

Trapezi continua apostant pel treball en xarxa i la internacionalització, per tal de crear un intercanvi. És per això que Trapezi participa en 4 xarxes: CircoRed, Transversal, De mar a Mar (continuació de Camins Emergents), i Circus Incubator. Les xarxes posicionen la Fira com a punt de trobada del circ del nostre país, a la vegada que aposta per la internacionalització de companyies catalanes fora de l’Estat.

Trapezi presenta nou cartell i una exposició fotogràfica commemorativa

Trapezi – Fira del Circ de Catalunya, que es portarà terme del 12 al 15 de maig a diferents espais de Reus, ha presentat el cartell de la 20ena edició i una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk van der Meulen que celebra els vint anys de la Fira. La mostra fotogràfica portarà imatges dels vint anys de vida de Trapezi a un centenar d’establiments comercials de la ciutat.

El cartell de la 20ena edició de Trapezi presenta un muntatge fotogràfic on destaca el missatge de la celebració d’aquest aniversari tan especial. La producció del cartell ha anat a càrrec d’Ovni Comunicació Visual en col·laboració amb l’estudi fotogràfic de Ferran Estivill. Tal i com apunten els seus autors “és una imatge en què proposem una festa d’aniversari, una festa del circ, una festa de ciutat, en la qual és vol convidar a tothom a participar-hi, d’una manera amable i senzilla, i al mateix temps, buscant l’impacte publicitari que se li demana a un element d’aquest tipus”.

Exposició fotogràfica als comerços

Amb motiu dels 20 anys de Trapezi s’organitzarà una exposició fotogràfica que reculli pinzellades del que ha estat el Trapezi en el decurs d’aquests d’anys. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit que omple carrers i places els dies de la Fira.

Perquè l’exposició arribi al màxim nombre de públic possible, s’ha proposat a dues organitzacions comercials (Unió de Botiguers de Reus i Tomb de Reus) que les fotografies es puguin exhibir als aparadors de diferents comerços de la ciutat al mateix temps que es vincularan a un concurs. D’aquesta manera, es convidarà el públic a fer un recorregut pels diferents comerços gaudint al mateix temps del joc i de la bellesa de les fotografies.

El Cartell de Trapezi 2016, segons els seus autors:

“L’edició d’aquest any del Trapezi és especial, ja que es celebren els 20 anys de la seva primera edició. Per això hem pensat amb un cartell especial, per commemorar l’efemèride fent un mirada conceptual al pas del temps del festival.

Amb la creació d’una atmosfera escenogràfica, on s’hi troben elements icònics del circ. I, al mateix temps, la presentació en la part tipogràfica de la nova imatge de marca.

És un cartell fotogràfic per tal de donar el màxim realisme a tot el conjunt. Amb objectes disposats en un espai indefinit. Dominats per un cromatisme bàsic: el vermell.

En aquesta escena s’hi troben les places, els carrers, els teatres, els artistes, elements de circ i el públic. I com no, l’emblema del festival: l’elefant del Trapezi. Creats pels diferents elements que s’interrelacionen entre ells. Jugant amb els canvis d’escala, proporcions… i una llum que l’hem definit com a teatral, ja que ens marca l’escena a mode d’escenari infinit.

Domina el color vermellós en tota l’escena, connotant el color de les butaques dels teatres i un element central directament relacionat amb l’aniversari com son les espelmes dels 20 anys, just per ser bufades.

Pel que fa al missatge tipogràfic ho soluciona la marca, ja que la mateixa tipografia i composició serà la que dominarà aquest aspecte, com hem dit abans, a tipus de presentació de la nova realitat de marca/símbol TRAPEZI- REUS.

És una imatge concebuda des d’Ovni comunicació visual i l’estudi de fotografia de Ferran Estivill; en què proposem una festa d’aniversari, una festa del circ, una festa de ciutat. En la qual és vol convidar a tothom a participar-hi, d’una manera amable i senzilla, i al mateix temps, buscant l’impacte publicitari que se li demana a un element d’aquest tipus.”