Ajuntament de Reus
https://www.trapezi.cat/wp-web/wp-content/uploads/Header-2021-base.jpg

Press releases

El Trapezi celebrarà 25 anys omplint Reus de circ del 12 al 16 de maig

  • La Capital del Baix Camp es convertirà novament en el centre neuràlgic del circ de la mà de companyies i artistes de renom com Alba Sarraute i les Ofèlies, Nueveuno o la companyia Psirc que presentarà una coproducció del Trapezi
  • La 25à edició de la Fira Internacional de Circ de Reus aposta plenament pel talent nacional i estatal
  • L’àrea professional, que repetirà format híbrid, es consolida com el punt de trobada nacional i internacional del sector del circ.

La 25à edició de la Fira Trapezi arribarà el proper maig convertint novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del Circ. La Fira Internacional de Circ de Catalunya es tornarà a retrobar amb el públic entre el 12 i el 16 de maig després d’haver hagut de suspendre l’edició del “Trapezi en Viu” el passat octubre a causa de la pandèmia.

Enguany, el Trapezi torna apostant pel talent de casa nostra, amb una programació formada exclusivament per companyies catalanes i espanyoles, tal com s’ha presentat aquest dimecres al matí en roda de premsa. L’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, ha manifestat la il·lusió que des de l’organització posa en aquesta edició del Trapezi, tant pel fet que estem en situació de pandèmia, com perquè arribem a la fita del 25è aniversari, “des que el 1997 es va fer la primera edició, any rere any, la ciutat de Reus ha esdevingut el centre neuràlgic del circ durant uns dies i enguany ho tornarà a ser del 12 al 16 de maig”.

En aquest sentit, Leandro Mendoza, director artístic de la Fira Trapezi, ha explicat que “volem aprofitar la celebració d’aquest quart de segle del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic”.

De la mateixa manera, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, explica que “l’Ajuntament del Reus treballa des del compromís per oferir una programació cultural de qualitat durant tot l’any, adaptada a les circumstàncies. En aquest sentit, com no podia ser d’altra manera, enguany tornem a fer de Reus el punt de trobada del Circ a Catalunya, bolcant-nos en la celebració del 25è aniversari del Trapezi”.

Per la seva banda, Miquel Curanta director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha volgut posar en valor “el paper com a motor del sector del circ a Catalunya de Trapezi, un mercat estratègic que permet que totes les baules de la cadena de les arts del circ convergeixin amb l‘objectiu comú de fer créixer i consolidar el sector al nostre territori i arreu del món, especialment també a través de les activitats professionals, que coorganitzem amb la nostra marca Catalan Arts. És aquest paper de foment de la producció, d’estímul de l’exhibició i la contractació i d’atracció de públics que possibiliten el compromís del Departament de Cultura amb Trapezi”.

La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.

El cartell d’aquesta 25a edició ha estat encarregat a Marc Sardà, un il·lustrador de Reus format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives. La imatge del cartell de la 25a Fira Trapezi mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: L’Elefant del Trapezi. L’autor ens explica que la imatge és producte de l’encreuament de dues sensacions: “Per una part la sensació de “ciutat envaïda de Circ”. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombardejats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant.” Els colors triats són llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria”.

La programació de la 25a edició

La Fira es prepara per celebrar la seva 25a edició amb actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival que permetran espaiar més les actuacions.

Hi haurà una trenta de companyies catalanes i espanyoles per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lèn-cia i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i re-estrenes. 

Enguany, la Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 25a edició, el segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc “Després de tot”. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de re-lats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un spin-off no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica. A la Fira Trapezi d’enguany Psirc interpretarà “Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà” i estrenarà Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana.”

Un altre dels plats forts serà l’espectacle “Desdèmona”, d’Alba Sarraute i les Ofèlies, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ. Es tracta d’un espectacle de gran format, adaptat i dirigit per la catalana Alba Sarraute. En aquest sentit, “Desdèmona” esdevé una nova mostra del talent multidisciplinari de la clown, actriu, intèrpret musical i acròbata catalana, amb una llarga trajectòria.

La 25a edició del Trapezi també serà escenari de dues estrenes de nivell en l’àmbit del circ català. En primer lloc, el pallasso Leandre presenta el seu nou espectacle “Fly Me to the Moon”, en el que conjuntament amb Laura Miralbés ens portarà un tàndem de bicicleta per a dues persones i interpretaran un viatge possible de dos pallassos cap a la lluna. Per al-tra banda, els mítics Los Galindos estrenaran “Mort de Riure” un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugint de la justícia buscaran complicitat amb el públic i fer que tothom s’arrisqui a morir de riure. 

D’entre les companyies estatals, el Trapezi d’enguany comptarà la companyia Nueveuno, que presentaran el seu nou espec-tacle “Suspensión”, amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. “Suspensión” és la segona creació de la companyia madrilenya després de l’exitosa trajectòria de la seva primera estrena “Sinergia 3.0”.

El Trapezi, també celebrarà el seu quart de segle amb molt de Rock&Roll. De la mà de la companyia Rolabola, que presenta l’espectale “Rock Cirk”, circ i rock es fusionaran en un espectacle que es desenvolupa amb un llenguatge corporal, expres-siu i musical, ple d’humor, on la sorpresa i el risc ens mantindran captivats en tot moment. D’altra banda, un altre espectacle d’allò més dinàmic és “Aureo” de la companyia Uparte, un col·lectiu d’acrobàcies d’alt nivell tècnic en un espai en el qual les relacions entre objectes i persones van ser calculades amb precisió i argument.

La clausura d’aquesta 25a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Enguany, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques, peces audiovisuals que acosten els processos creatius dels artistes i les companyies al públic general amb la voluntat de difondre el circ des d’una nova perspectiva. Es tracta d’un format iniciat l’any passat fruit de la reformulació del Trapezi a causa de la situació de pandèmia que va tenir molt bona rebuda tant per part dels artistes, com programadors i públic general. En aquest sentit, la organització aposta per mantenir aquesta iniciativa amb la voluntat de repetir-la en futures edicions.

Les entrades es podran adquirir properament a través del web www.trapezi.cat a partir del dia 27 d’abril.

Els premis Trapezi Peces Audiovisuals

Enguany, per celebrar els 25 anys, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha llançat una nova acti-vitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als “Premis Trapezi Peces Audiovisuals” amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts. La convocatòria romandrà oberta fins el 30 d’abril inclòs. La finalitat dels premis és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual. Els premis comptaran amb dues categories: “Experiències de Circ” i “L’Art del Circ”. El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira del Circ Trapezi, assignant un guanyador per cada categoria que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000€.

LA FIRA DE CIRC TRAPEZI CONVOCA “ELS PREMIS TRAPEZI PECES AUDIOVISUALS”

  • El certamen d’àmbit internacional està format per les categories “Experiències de Circ” i “L’Art del Circ” i té com a finalitat donar visibilitat al circ i al seu entorn a través de nous llenguatges audiovisuals
  • El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira de Circ Trapezi, assignant un guanyador per cada categoria que rebrà una dotació de 2.000€
  • La 25a edició del Festival Internacional de Circ de Reus arribarà del 12 al 16 de maig amb una programació que aposta plenament pel talent nacional i estatal

Reus, 24 de març de 2021.

La Fira Internacional de Circ de Catalunya, TRAPEZI, celebrarà la seva 25a edició del 12 al 16 de maig a la ciutat de Reus. Enguany, per celebrar el quart de segle i alhora contextualitzant el circ a la situació contemporània dels últims mesos, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha llançat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als “Premis Trapezi Peces Audiovisuals” amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts.

En aquest sentit, el Consell General de l’IMRC ha aprovat aquest dimarts la convocatòria de les bases dels Premis Trapezi Peces Audiovisuals que es publicaran en els propers dies al BOPT i al Taulell Electrònic de l’Ajuntament de Reus. La convocatòria romandrà oberta fins el 30 d’abril inclòs. La finalitat dels premis és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual.

Els premis comptaran amb dues categories. En primer lloc, la categoria Experiències de Circ amb peces concebudes des d’un punt de vista més històric i documental que expliquin projectes, gires, història, documentació, trajectòria, experiències de circ social o que acostin els processos de creació del circ al públic general. D’altra banda, la categoria L’Art del Circ valorarà treballs centrats en l’exploració de la manera de mostrar el circ en l’audiovisual evocant a la bellesa, a la proesa, el risc, la superació personal, l’excel·lència tècnica, la narrativa corporal i el fet artístic del circ. Cada categoria assignarà un guanyador que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000€.

El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira del Circ Trapezi.

El jurat i els criteris de Valoració

El jurat, que serà independent i de reconegut prestigi, estarà format per perfils provinents de l’àmbit audiovisual i vinculats al circ, amb el Trapezi i amb el món de la comunicació. En concret, formaran part d’aquest jurat Griselda Juncà Casasadellà (Associació de Professionals del Circ de Catalunya), Carles Pitarch Sales (Juandesafinado), Iolanda Fontgivell Pino (directora executiva de Trapezi), Leandro Mendoza Artagaveitia (director artístic de Trapezi) i Neus Molina Alfonso (periodista cultural).

D’entre els participants, es valorarà especialment la col·laboració entre creadors/ores de circ i creadors/ores audiovisuals en la realització de les obres de les dues categories, amb l’objectiu de promoure aquesta unió de dos àmbits professionals com l’art audiovisual i el circ.

En la categoria Experiències de Circ es valorarà l’aposta clara de les peces audiovisuals en la difusió del patrimoni de circ immaterial (experiències, vivències…) i material (documentació, arxius…) des de qualsevol de les seves vessants. En la categoria L’Art del Circ es valoraran la investigació i exploració del llenguatge audiovisual i de com representar el circ en aquest mitjà. La qualitat tècnica que implica una manca de recursos en equips visuals es tindrà en compte però no serà determinant, la finalitat és crear una obra audiovisual sense estar condicionada pels mitjans tècnics.

EL FESTIVAL TRAPEZI CELEBRARÀ 25 ANYS APOSTANT PER LES PRODUCCIONS CATALANES I ESTATALS

Reus, 10 de març de 2021

  • Del 12 al 16 de maig Reus es convertirà novament en el centre neuràlgic del circ de la mà de companyies i artistes de renom com Alba Sarraute i les Ofèlies, Nueveuno o la companyia Psirc que presentarà una coproducció del Trapezi
  • La 25à edició del Festival Internacional de Circ de Reus arribarà al maig amb una programació que aposta plenament pel talent nacional i estatal
  • L’àrea professional, que repetirà format híbrid, es consolida com el punt de trobada nacional i internacional del sector del circ.

La Fira Internacional de Circ de Catalunya, TRAPEZI, celebrarà la seva 25à edició del 12 al 16 de maig a la ciutat de Reus. Durant aquests cinc dies, la capital de Baix Camp es convertirà en l’epicentre del món del circ, per on desfilaran una trentena companyies que mostraran les novetats del sector. Enguany, la fira apostarà pel talent de casa nostra, amb una programació formada exclusivament per companyies catalanes i espanyoles. “Aquest ha estat un any de molta producció i, en aquest sentit, enguany el Trapezi farà una fotografia molt detallada de com està el sector català del circ. A més, volem aprofitar la 25ena edició del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic” afirma Leandro Mendoza, director artístic de la Fira Trapezi.

La Fira es prepara per celebrar la seva 25ena edició amb actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival, per tal d’espaiar més les actuacions. Alhora, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques.

L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i re-estrenes. Entre d’altres encara per presentar, la 25ena edició del Trapezi comptarà amb Alba Sarraute i les Ofèlies, que portaran a Reus el seu espectacle “Desdèmona”, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ.

D’entre les companyies estatals, el Trapezi d’enguany comptarà la companyia Nueveuno, que presentaran el seu nou espectacle “Suspensión”, amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. “Suspensión” és la segona creació de la companyia madrilenya després de l’exitosa trajectòria de la seva primera estrena “Sinergia 3.0”.

Un any més, el Trapezi participa com a co-productor en un espectacle, enguany de la mà de la companyia Psirc que estrenaran el segon episodi de la seva última producció “Després de tot”. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un spin-off no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica. A la Fira Trapezi d’enguany Psirc interpretarà “Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà” i estrenarà Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana.”

La programació artística completa de Festival Trapezi 2021 es presentarà en roda de premsa a l’abril de 2021.

De tot plegat, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, explica que “l’Ajuntament del Reus treballa des del compromís per oferir una programació cultural de qualitat durant tot l’any, adaptada a les circumstàncies. En aquest sentit, com no podia ser d’altra manera, enguany tornem a fer de Reus el punt de trobada del Circ a Catalunya, bolcant-nos en la celebració del 25è aniversari del Trapezi”.

La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.