Ajuntament de Reus
https://www.trapezi.cat/wp-web/wp-content/uploads/slider-verticalista-2020.jpg

Notas de prensa

Fira Trapezi aposta per les estrenes i la programació internacional en la seva 23a edició

Entre els noms internacionals destaca Circus Ronaldo, una de les companyies històriques amb més trajectòria d’Europa

Destaquen els espectacles d’Escarlata Circus i el darrer Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris que formen part de la programació local

Un total de 31 companyies, amb 22 espectacles i més de 100 representacions passaran per Reus entre el 9 i el 12 de maig

29 d’abril de 2019 – Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra laseva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.

La programació artística de Trapezi 2019 compta amb més d’una vintena d’espectacles de 31 companyies vingudes tant de Catalunya com d’arreu de l’estat i internacionals. La direcció ha seleccionat els espectacles en funció de tres criteris: que tinguin voluntat de comunicar amb el públic, que comptin amb una factura professional i un equip artístic que permeti promoure la professionalització i, per últim, que garanteixin l’excel·lència tècnica.

Trapezi, un aparador del circ internacional

La Fira Trapezi segueix consolidant els vincles amb la creació internacional i enguany compta amb un total de dotze companyies estrangeres que presentaran els seus espectacles.

Circus Ronaldo és una companyia històrica, de Bèlgica, provinent d’una saga d’artistes de circ ambulant que es remunta al segle XIX. Presentarà l’espectacle Fidelis Fortibus, guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona el 2017.

Quatre propostes franceses actuaran també al Trapezi: el trio d’acròbates de Cirque Exalté presentarà el seu espectacle Furieuse Tendresse; Kaaos Kamos amb el número de banquine i mà a mà Babel Glöm; també hi seran l’artista Christian Padilla i Collectif Entre Nous, que mostraran la seva sorprenent tècnica amb perxa xinesa.

Enguany destaca la presència brasilera amb els acròbates de La Mala i el seu espectacle Íntimo en la seva estrena en l’estat espanyol, i Circo no Ato, que presentaran per primer cop a Catalunya A salto alto, a la plaça de la Llibertat.

La companyia italiana Kolectivo Lapso Cirk presentarà Ovvio, una creació que combina diverses tècniques acrobàtiques i que es veurà en primícia en tot l’estat.

D’Anglaterra arriba Strong Lady, per primer cop a Catalunya, amb un número en què l’artista demostra la seva força desmesurada aixecant pesos de tota mena, incloses persones del públic.

El millor talent de casa nostra

La Fira Trapezi vol ser també un espai de projecció de la creació circense de Catalunya. A part de l’estrena de les dues coproduccions, Dioptries de Toti Toronell i Davaiii de Domichovsky&Agranov, destaquen el duet Escarlata Circus que porten a la fira Quan els crancs portin talons.

També participaran a l’edició d’enguany altres companyies catalanes com La Inoxidable Marxing Band, les instal·lacions d’Itinerània, el duet d’acròbates Leti & Fer, els clowns Mortelo & Manzani, Alvarito i de l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona portaran Nu, la creació del darrer Circ d’Hivern dirigit per Quim Girón.

L’Àrea Professional de Fira Trapezi acollirà entitats i projectes referents del sector, consolidant-se com a punt de trobada del circ al territori

Tindrà lloc el tancament del projecte ‘De mar a mar, Pirineus de circ’

Com a membre de COFAE, Trapezi acollirà també l’activitat ‘Debate Futuro’

L’Espai Professional d’aquest any comptarà amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed

Un total de 31 companyies, amb 22 espectacles i més de 100 representacions passaran per Reus entre el 9 i el 12 de maig

24 d’abril de 2019 – Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra laseva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.

La Fira Trapezi reuneix any rere any nombrosos professionals i entitats del sector del circ. La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza, (Cíclicus Espectacles) des de 2017, aposta per una fira amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ a Catalunya i un referent a escala internacional. Un dels objectius principals de Trapezi és l’impuls de la producció i la creació d’un espai de trobada de professionals del sector a Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

En aquesta 23a edició, la fira acollirà el tancament del projecte ‘De mar a mar, Pirineus de circ’, que col·labora amb l’Àrea Professional en l’organització de diverses activitats com ara la taula rodona “La cooperació internacional en el circ” i diversos tallers. A més, com a membre de COFAE, Trapezi acollirà també l’activitat ‘Debate Futuro’, que uneix diversos professionals per reflexionar sobre el futur de Trapezi, en el marc de la resta de fires de l’estat espanyol. I per últim, l’Espai Professional d’aquest any comptarà amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed.

Un any més comptem amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya en l’organització de la Trobada amb programadors així com en la taula rodona centrada en “El circ i l’herència”.

Fira Trapezi, punt de trobada dels professionals del sector

L’Àrea professional de Trapezi és un espai de mostra, trobada i treball en comú dels professionals del sector, que té la voluntat de generar un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Any rere any, l’organització treballa per augmentar el nombre de professionals, d’aquí i d’arreu, assistents a la fira i ampliar l’oferta d’activitats adreçades a artistes, tècnics, gestors i programadors que propiciï la formació i especialització, però sobretot les interaccions entre els diferents agents que intervenen en el sector.

En aquest sentit, la internacionalització de Trapezi té un paper cabdal en la dinamització i professionalització del sector, ja que permet donar projecció internacional a la fira i a l’àmbit del circ de Catalunya, permet incloure companyies internacionals en la seva programació perquè interactuïn amb les locals, i participar en els festivals d’arreu.

Fira Trapezi estrena dues coproduccions: Dioptries de Toti Toronell i Davaiii de Domichovsky & Agranov

15 d’abril de 2019 – Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra laseva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.

Un dels objectius principals de Trapezi és el suport i l’impuls de la creació de nous muntatges en un àmbit que compta amb professionals ben preparats a qui oferir recursos a la producció de les seves creacions. Així mateix, una de les missions principals de la Fira és consolidar una xarxa de coproductors que permeti donar estabilitat i fer créixer el sector.

Des de fa tres edicions, la Fira participa en la coproducció d’espectacles i enguany són dues les companyies que se n’han pogut beneficiar. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. De l’altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta Dioptries un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de carrer (MAC) Festival.

A Dioptriesde Toti Toronelluna troupe de circ es troba atrapada entre dos mons. Han de resoldre el dilema de fer dos espectacles alhora, entrar, sortir i els canvis precipitats d’un escenari a l’altre, donen el joc a l’espectacle.L’obra representa la polifacètica visió del circ, on res no és absolut i on totes les maneres de representar-lo hi poden tenir cabuda. Dioptries són dos espectacles en un. Igual com qualsevol objecte, quan estem veient un costat, no podem veure l’altre però ens el podem imaginar. El públic haurà d’escollir des d’on vol veure la proposta i segons la seva tria, viurà el circ més clàssic i romàntic o el circ més contemporani i poètic.

A Davaiii de Domichovsky & Agranov dos personatges dubtosament simpàtics, juguen amb l’equilibri entre el dolor i l’alegria. Un joc de rols en constant transformació, el domador es converteix en el domat, el segrestador en el segrestat, la més petita distracció pot costar la vida o unes quantes bones riallades, qui ha dit que no es juga amb ganivets?

La Fira aposta per recolzar una nova creació com a coproductors alhora que oferir una xarxa de col·laboradors que donin suport al projecte i garantir-ne així la visibilitat al nostre territori.

Fira Trapezi aposta per les coproduccions, la programació internacional i l’àrea professional en la seva 23a edició

Trapezi continua impulsant la producció de circ i enguany estrena dues  coproduccions, Dioptries de la cia Toti Toronell i Dauvaii de Domichovsky & Agranov

L’Àrea professional de Trapezi acull aquest any a entitats i projectes referents del sector consolidant-se com a punt de trobada del circ al nostre territori

Entre els noms internacionals destaca la històrica Circus Ronaldo, una de les companyies amb més trajectòria d’Europa

L’estrena del nou espectacle d’Escarlata Circus i el darrer Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris formen part de la programació localUn total de 31 companyies, amb 22 espectacles i més de 100 representacions passaran per Reus entre el 9 i el 12 de maig

8 d’abril de 2019 – Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra laseva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.  

La Fira Trapezi reuneix any rere any nombrosos professionals i entitats del sector del circ. La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza, (Cíclicus Espectacles) des de 2017, aposta per una fira amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ a Catalunya i un referent a escala internacional. Un dels objectius principals de Trapezi és l’impuls de la producció i la creació d’un espai de trobada de professionals del sector a Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

Pel que fa a la programació artística, Trapezi 2019 compta amb més d’una vintena d’espectacles de 31 companyies vingudes tant de Catalunya com d’arreu de l’estat i internacionals. A l’hora d’elaborar la programació, la direcció ha seleccionat els espectacles en funció de tres criteris: que tinguin voluntat de comunicar amb el públic, que comptin amb una factura professional i un equip artístic que permeti promoure la professionalització i, per últim, que garanteixin l’excel·lència tècnica.

En aquesta edició, la programació compta tant amb companyies de circ ja consolidades com amb col·lectius emergents formats per joves artistes de circ. Una altra variant present a la mostra és la d’aquelles companyies de llarga trajectòria que s’han adaptat a les noves tendències i han actualitzat el seu format. Aquest darrer seria el cas del Circus Ronaldo que actuarà en quatre funcions a la plaça d’Anton Borrell.  

El ventall de propostes de la fira aborda diferents tendències, tècniques i formats per a públics diversos que es podran veure tant en carrers i places a l’aire lliure com en equipaments culturals de la ciutat de Reus.

Una aposta per la coproducció

A més de la seva condició de punt de trobada del sector, Trapezi vol donar suport i impulsar la creació de nous muntatges en un àmbit que compta amb professionals ben preparats a qui oferir recursos a la producció de les seves creacions. Així mateix, una de les missions principals de la Fira és consolidar una xarxa de coproductors que permeti donar estabilitat i fer créixer  el sector.

Des de fa tres edicions, la Fira participa en la coproducció d’espectacles i enguany són dues les companyies que se n’han pogut beneficiar. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. De l’altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta Dioptries un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de carrer (MAC) Festival. La proposta de Trapezi aposta per recolzar una nova creació com a coproductors alhora que oferir una xarxa de col·laboradors que donin suport al projecte i garantir-ne així la visibilitat al nostre territori.

El cabaret

En aquesta edició, el Cabaret, espectacle consolidat dins la programació de Trapezi en un gran format i espai escènic espectacular, presenta dues novetats. D’una banda, el fet que s’hagi dissenyat en col·laboració entre la direcció artística de Trapezi i la del Mercè Arts de Carrer (MAC) Festival. De l’altra, el fet que per primera vegada s’ha encarregat la direcció artística, altres anys assumida internament pel Trapezi, a Martí Torras i Fàtima Campos, director i coreògrafa de llarga trajectòria. Un encàrrec que s’ha fet amb voluntat d’oferir a directors i artistes del nostre territori la possibilitat de dirigir un gran format que, ubicat un any més a la plaça del Mercadal de Reus, enguany tindrà lloc en una pista rodona cèntrica amb el espectadors al voltant.

Compost per peces de companyies diverses, comptarà amb l’estrena absoluta d’un número de trapezi doble de La Fem Fatal i les estrenes a Catalunya de les peces d’aro i lira de la brasilera Iara Gueller i de quadre fix del duet francès Dues Filles. L’espectacle també inclou els números del malabarista Jimmy Gonzalez, dels francesos La Contrebande, les acrobàcies de Leti i Fer, la Roda Cyr d’Aimé Moralez i la banda musical dels Circonautas. El Cabaret, que es podrà veure de dijous a dissabte a la nit, tindrà la pallassa i acròbata Alba Sarraute i els marionetistes de Discípulos de Morales de mestres de cerimònia.

El millor talent de casa nostra

La Fira Trapezi vol ser també un espai de projecció de la creació circense de Catalunya. A part de les coproduccions ja esmentades també es presentarà en primícia Quan els crancs portin talons del duet Escarlata Circus.

A més passaran per l’edició d’enguany de la fira altres companyies catalanes com La Inoxidable Marxing Band, les instal·lacions d’Itinerània, el duet d’acròbates Leti & Fer, els clowns Mortelo & Manzani, Alvarito i de l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona portaran Nu, la creació del darrer Circ d’Hivern dirigit per Quim Girón.

De la resta de l’Estat espanyol, hi haurà les companyies Lanördika, amb el seu multipremiat Rojo Estándarque combina circ i dansa, els acròbates i trapezistes balears d’Atirofijo Circ, il’espectacle de malabars amb artefactes impossibles de Fedito.

Per últim, Trapezi també reserva un espai als centres de formació amb El Covador, un punt de trobada que acull l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i l’Escola Carampa de Madrid, les quals faran presentacions durant la fira de projectes que estan desenvolupant. 

Trapezi, un aparador del circ internacional

La Fira Trapezi segueix enfortint els vincles amb la creació internacional i enguany compta amb un total de dotze companyies estrangeres que presentaran els seus espectacles.

Des de Bèlgica, la històrica companyia Circus Ronaldo, provinent d’una saga d’artistes de circ ambulant que es remunta al segle XIX, presentarà l’espectacle Fidelis Fortibus, guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona el 2017. Quatre propostes franceses visitaran també el Trapezi: el trio d’acròbates de Cirque Exalté presentarà el seu espectacle Furieuse Tendresse; Kaaos Kamos amb el número de banquine i mà a mà Babel Glöm; també es comptarà amb la presència de l’artista Christian Padilla i Collectif Entre Nous mostraran la seva sorprenent tècnica amb perxa xinesa.

Enguany destaca la presència brasilera amb els acròbates de La Mala i el seu espectacle Íntimo en la seva estrena en l’estat espanyol, i Circo no Ato, que presentaran per primer cop a Catalunya A salto alto, a la plaça de la Llibertat. Per la seva banda, la companyia italiana Kolectivo Lapso Cirk presentarà Ovvio, una creació que combina diverses tècniques acrobàtiques i que es veurà en primícia en tot l’estat. D’Anglaterra arriba Strong Lady, per primer cop a Catalunya, amb un número en què l’artista demostra la seva força desmesurada aixecant pesos de tota mena, incloses persones del públic.

L’Àrea Professional

L’Àrea professional de Trapezi és un espai de mostra, trobada i treball en comú dels professionals del sector, que té la voluntat de generar un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Any rere any, l’organització treballa per augmentar el nombre de professionals, d’aquí i d’arreu, assistents a la fira i ampliar l’oferta d’activitats adreçades a artistes, tècnics, gestors i programadors que propiciï la formació i especialització, però sobretot les interaccions entre els diferents agents que intervenen en el sector.

En aquest sentit, la internacionalització de Trapezi té un paper cabdal en la dinamització i professionalització del sector, ja que permet donar projecció internacional a la fira i a l’àmbit del circ de Catalunya, permet incloure companyies internacionals en la seva programació perquè interactuïn amb les locals, i participar en els festivals d’arreu. 

En aquesta 23a edició, la Fira acollirà el tancament del projecte ‘De mar a mar, Pirineus de circ’, que col·labora amb l’Àrea Professional en l’organització de diverses activitats com ara la taula rodona “La cooperació internacional en el circ” i diversos tallers. A més, com a membre de COFAE, Trapezi acollirà també l’activitat ‘Debate Futuro’, que uneix diversos professionals per reflexionar sobre el futur de Trapezi, en el marc de la resta de fires de l’estat espanyol. I per últim, l’Espai Professional d’aquest any comptarà amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed. Un any més comptem amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya en l’organització de la Trobada amb programadors així com en la taula rodona centrada en “El circ i l’herència”.

Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, presenta la imatge de la 23a edició

L'il·lustrador Jan Barceló és l’autor de la imatge d’enguany

Les companyies Toti Toronell, Domichovsky & Agranov, Circo Ronaldo i Escarlata Circus són les primeres confirmacions de programació per a la 23a edició

La Fira del Circ de Catalunya tindrà lloc del 9 al 12 de maig de 2019

Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, ha presentat avui la imatge de la seva 23a edició, una obra de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Jan Barceló. Entre el 9 i el 12 de maig, Reus tornarà a omplir les seves places, teatres i carrers del millor circ nacional i internacional amb propostes de petit, mitjà i gran format.

Jan Barceló és un apassionat de l’experimentació amb processos creatius i artesanals, des d’on materialitza les seves inquietuds. Forma part de Queixal Edicions, una associació que promou el gènere de l’àlbum il·lustrat i reivindica el plaer estètic que pot proporcionar la literatura. També és docent d’autoedició i de serigrafia.

 

 

Homenatge a l’artesania i els oficis

Amant del circ i públic habitual del Trapezi, Barceló relaciona la filosofia que hi ha darrere de la fira, que valora el treball humà i l’ofici, amb el seu procés de treball que vincula la il·lustració i el procés d’impressió artesanal de la serigrafia. La imatge que proposa per a la 23a edició del Trapezi presenta l’arribada dels artistes de circ a la ciutat, muntats sobre l’emblemàtic elefant de la fira, amb la intenció de transmetre l’ambient circense que es respira a la capital del Baix Camp durant el Trapezi. Els personatges de la imatge fan referència a alguns dels espectacles que han passat pel festival en edicions anteriors, amb la voluntat de valorar els artistes que han fet possible la fira i donar la benvinguda als que la protagonitzaran aquest any. Les impressions originals fetes per crear la imatge es podran veure exposades durant la fira a l’Espai Professional a Cal Massó.

 

 

Avanç de programació i Àrea Professional

Entre les companyies ja confirmades a la programació d’aquest any destaquen les catalanes Toti Toronell amb l’espectacle Dioptries, Escarlata Circus que estrenarà Quan els crancs portin talons, i Domichovsky & Agranov amb Davaiii, i els belgues Circo Ronaldo amb Fidelis Fortibus.

Com en anys anteriors, Fira Trapezi manté la seva aposta per ser la cita anual dels professionals del circ a Catalunya i referent del sector en l’àmbit internacional. És per això que, des de fa diverses edicions, la Fira treballa per atreure els millors professionals del circ a l’Àrea Professional. Un espai que es projecta com a punt d’impuls al sector del circ amb vocació de fomentar la creació, producció i distribució d’espectacles de tots els formats i disciplines. Entre els objectius de l’Àrea Professional destaca el de propiciar vies d’acompanyament i suport entre artistes i gestors, tant a escala estatal com internacional, per potenciar especialment la fase de producció o coproducció dels espectacles. L’Àrea Professional de Trapezi és un punt de pensament, debat i reflexió sobre el sector i el seu ecosistema que permet afiançar complicitats i crear-ne de noves.

Durant la Fira Trapezi d’enguany es duran a terme diverses activitats adreçades als professionals i s’acolliran projectes i entitats referents com De Mar a Mar, Pirineus Circ, COFAE i CIRCORED. L’Espai Professional s’ubicarà per segon any a Cal Massó, una antiga fàbrica de licors transformada en centre artístic multidisciplinari, que servirà com a punt de referència i seu de les xerrades i activitats professionals i que serà també la zona d’acreditacions, entrades i punt d’informació per a les companyies, associacions i entitats participants.