Ajuntament de Reus
https://www.trapezi.cat/wp-web/wp-content/uploads/Header-2021-base.jpg

La Fira

Trapezi 2021

Aquest 2021 celebrem el 25è aniversari de Fira Trapezi, una edició que realitzarem seguint totes les mesures establertes explorant formats que ens permetin fer-la lluir al més possible. L’organització de Trapezi apostem, una vegada més, per la presencialitat.

La programació d’enguany formada per companyies i artistes catalans i de l’estat espanyol per recolzar el sector més proper, presenta espectacles i propostes artístiques de gran qualitat i que esdevenen un panorama del circ actual a casa nostra.

L’edició del 2020 va estar marcada per la pandèmia, i amb la voluntat de seguir apostant per fer difusió del circ actual, vam cercar nous formats, com les peces audiovisuals editades per Trapezi, anomenades Memòries Poètiques, un format de curta durada que acosta els processos creatius al públic. Aquest any hi apostem de nou.

Per promoure la difusió internacional tant dels nostres espectacles com de la fira, presentem una convocatòria internacional dels Premis Trapezi Peces Audiovisuals amb dues categories (Experiències de Circ i L’Art del Circ) amb una dotació de 2.000 € cadascuna. Es pretén recolzar la investigació de la representació del circ en l’audiovisual així com promoure la creació de peces audiovisuals que documentin diversos aspectes d’aquest art (història, testimonis, projectes socials, etc.).

La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el pensament en comú de la professió entre programadors i artistes. Aquest any les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat, amb activitats on line i xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtualment.

El cartell

cartell trapezi 2021 210x300 - La Fira

Marc Sardà és un il·lustrador local format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives.

La imatge del cartell mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: l’Elefant del Trapezi. L’autor ens explica que la imatge és producte de l’encreuament de dues sensacions: Per una part la sensació de ‘ciutat envaïda de Circ’. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombardejats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant”.

Els colors triats són llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria.

Trapezi

Fira del Circ de Catalunya

Des del 1997, Reus desplega Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Any rere any, cada mes de maig, la ciutat omple els carrers i els teatres d’espectacles que converteixen les places de Reus en espais escènics i transformen la ciutat en una gran pista de circ.

Amb un segell propi obert a diverses tendències, estètiques, formats i maneres d’entendre i viure el circ, Trapezi esdevé un marc de referència per a tots els amants del circ, professionals, programadors i públic, que quan arriba el mes de maig tenen un motiu per trobar-se a la ciutat de Reus.

Trapezi fou guardonat amb el Premio Nacional de Circo l’any 2012 del Ministeri de Cultura. Anteriorment, el 2007, la Generalitat va atorgar el Premi Nacional de Cultura als directors artístics del Trapezi, per la seva aportació a la dignificació i el desenvolupament del circ a Catalunya, tant en el vessant artístic com per la incidència en el públic; per la voluntat de descentralització cultural i dinamització comarcal; per ser nucli de trobada, i intercanvi, i per haver-se convertit en un referent entre els festivals europeus.


Edicions anteriors

trapezi 2020 programa - La Fira2020
trapezi 2019 e1580208655493 - La Fira2019
cartell trapezi 2018 final  - La Fira2018
historia 2017 - La Fira2017
historia 2016 - La Fira2016
historia 2015 - La Fira2015
historia 2014 - La Fira2014
historia 20131 - La Fira2013
historia 20121 - La Fira2012
historia 20111 - La Fira2011
historia 20101 - La Fira2010
historia 2009 - La Fira2009
historia 2008 - La Fira2008