Ajuntament de Reus

Divendres, 9 de novembre, el jurat, integrat per totes les direccions artístiques dels esdeveniments membres de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer, es va reunir al Teatre Principal d’Olot per decidir el projecte guanyador al Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018.

Entre els 38 projectes que es van presentar a la convocatòria, el jurat va decidir atorgar el Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018 a l’espectacle Teia de Júlia Farrero i Puig perquè proposa una primera creació amb una dramatúrgia inspirada en un element arrelat en la tradició que connecta amb l’actualitat mitjançant elements de circ contemporanis integrant el medi natural i rural en el medi urbà.

Júlia Farrero descriu Teia com “la fusta del pi negre que després d’haver-se trencat cicatritza amb resina o també dita rentina. A la fusta del pi negre que esta plena de resina se li diu teia i al cremar-se il·lumina més que quan el pi està sec. Aquesta és la fusta que s’utilitza per construir les falles.
En un context rústic i amb la tradició pirenaica de les falles com a font d’inspiració, sorgeix una peça entre el moviment i el trapezi (o la seva simbologia) a través d’un llenguatge simple i visual. Un espectacle on conviuen la tradició i la contemporaneïtat i que convida a l’espectador a ser part d’aquest ritual, a sentir, a recordar i a gaudir. Marxar per trobar-se o a voltes per fugir; viatjar i veure coses noves, gent desconeguda, aliena, maneres de fer i de parlar diferents… i tornar allà on vas començar on tot és novament estrany i alhora no canvia. A través del foc i la fusta, parlo dels meus records, de mi, del meu padrí i d’aquelles persones de mans arrugades i peus arrelats a la terra. En un mateix escenari i dins de cadascú de nosaltres, emergeix la contradicció amb les arrels. Tot crema! Foc, llum, adrenalina i sorgeix la catarsi!”

Podeu veure un fragment del projecte a https://vimeo.com/271106023

El Suport a la Creació en Arts de Carrer està dotat de 5.000 euros i també inclou la possibilitat d’acompanyament i contractació per part d’esdeveniments membres de la Plataforma.

Emmarcat dins les activitats que l’associació promou per donar valor i visualitzar les arts de carrer, el Suport a la Creació en Arts de Carrer té la voluntat de recolzar noves produccions i aquelles companyies de teatre, circ, dansa, clown, titelles, arts visuals i/o treballs transdisciplinars que tenen com a escenari el carrer. El jurat va valorar els projectes presentats tenint en compte la qualitat artística de la proposta, la seva viabilitat tècnica i econòmica, la presència d’altres coproductors (tant públics com privats) i diversificació en el finançament del projecte, i que no només utilitzi el carrer com a escenari, sinó que a més sàpiga desplegar-se i dialogar en l’espai públic.